Društvo LJUDMILA
Rozmanova ulica 12
1000 Ljubljana
Slovenia
Prostori: osmo/za

Powered by Ljudmila

Powered.jpg

* * *

Powered by Ljudmila, samostojna pregledna razstava Ljudmilinega 17. letnega delovanja @ Mestna glaerija Ljubljana
19. maj - 26. junij 2011

Powered by Ljudmila

Powered by Ljudmila sodi v programski sklop razstav s fokusom na mestu Ljubljana, in sicer z izhodiščem v premisleku o mestu kot arhitekturnem, urbanem, družbenem, socialnem in institucionalnem tkivu. Lani je bila tako na ogled razstava z naslovom Nikjer je najlepše, na kateri so bila razstavljena umetniška dela, ki se z mestom neposredno ukvarjajo, predstavljajo pomisleke, vprašanja, kritike ali pripovedujejo intimne zgodbe življenja v mestu. Letošnja razstava, posvečena Ljubljani, pa prikazuje časovni pregled delovanja ljubljanskega laboratorija za digitalne medije Ljudmila.

Ljudmilini začetki segajo v leto 1994, njeno delovanje pa se razteza od časa prvih korakov v dobi svetovnega spleta, širjenja idej in znanj o internetu do odprtja prvega cyber cafeja v Vzhodni Evropi leta 1995, pisanja člankov in izdajanja revije, ustvarjanja prvih internetnih portfolijev za slovenske umetnike, tehnične pomoči pri produkciji mnogih del slovenskih ustvarjalcev, organiziranja delavnic, predavanj, udeležb na mednarodnih konferencah, sodelovanja pri ustanovitvi NetTimea in še bi lahko naštevali, to so namreč le kratki zaznamki o delovanju Ljudmile. Vse pionirske dosežke bi težko zapisali, prav tako umetniška dela, nastala s pomočjo kreativnega uma mnogih sodelavcev in simpatizerjev, zato so na razstavi vsi dogodki združeni v časovnici, ki je vodilo predstavitve. Umetniška dela, predstavljena na razstavi, ki so nastala s pomočjo Ljudmile – od tod tudi naslov Powered by Ljudmila, so neke vrste dokumenti, s katerimi želimo podkrepiti sedemnajst let delovanja za ljubljanski in širši slovenski ter mednarodni prostor pomembnega inkubatorja idej, projektov, znanja in misli.

Razstavo bi lahko poimenovali tudi »inventura akterjev«, saj dobi obiskovalec skozi intervjuje s pomembnimi soustanovitelji in sodelavci vpogled v nastanek, razvoj in vizijo institucije, iz katere so izšli mnogi mednarodno uveljavljeni ustvarjalci, katerih dela so danes predstavljena na najpomembnejših mednarodnih manifestacijah sodobne umetnosti. Razstava ne prinaša kritičnega pogleda na delovanje Ljudmile, temveč vpogled v sosledje dogodkov, projektov, akcij in vpliva na slovenski in širši mednarodni prostor. Zgodb o ljubljanskih institucijah, kot je Ljudmila, ki so predvsem v devetdesetih letih dvajsetega stoletja odigrale ključno vlogo pri ustvarjanju lokalne scene, je veliko, vsaka zase je edinstvena in neponovljiva, saj umetniški projekti niso neodvisni od institucionalnega okvira, zato je nujno prevetriti tudi ta nepogrešljivi segment ustvarjalnosti.

/Časovnica

Powered by Ljudmila_spremljevalni program