Društvo LJUDMILA
Rozmanova ulica 12
1000 Ljubljana
Slovenia
Prostori: osmo/za

Optical mouse hacks

Dr. Marc Dusseiller: Hekanje optične miške
Datum: 9. november ob 20. uri

Zgodnji poskusi, dusjagr

Zapiski, 17. maj 2010, pozno ponoči:

Pravkar končal dodatne poskuse s shekanim optičnim senzorjem nizkocenovne Logitecove optične miške s senzorjem Avago ADNS2610. Uspelo mi je povezati senzor z Arduinom in preko Pure Data serijske povezave poslati vse podatke, vključno s sliko v resoluciji 18x18 pikslov. Senzor je visoko zmogljiva naprava, ki izračunava optični tok in s tem pridobi podatke o hitrosti in smeri gibanja miške, zazna fokus s pomočjo SQL vrednosti – sorazmerni številu funkcij, ki jih senzor zazna na površini ter pokaže druge vrednosti, kot so največja in povprečna hitrost piksla in zaklopa, ki jih je mogoče je mogoče prebrati iz registrov. Hmm, kaj se zgodi, če dam nekaj mikroorganizmov na to ... o, pravkar sem našel staro steklenico ogorčic :-)

Tehnični opis: Senzor standardne optične miške je vgrajeni visoko zmogljivi slikovni procesor (npr. Avago2610, 2$), ki analizira optičen pretok slike zabeležene s senzorjem CMOS 18x18. Optimiziran je za visoke hitrosti in je zelo zanesljiv. Je serijske izdelave in v obilici na voljo po vsem svetu. Neposredno hekanje čipa omogoča dostop do več informacij o zaznani sliki, kot so površinska kakovost (SQUAL) ter intenzivnost in hitrost zaklopa. Serijska komunikacija s senzorjem-čipom je enostavna in jo je mogoče izvajati z uporabo odprtokodne strojne opreme – mikrokrmilniške platforme, kot je Arduino. SQUAL vrednost smo že testirali za uporabo pri odkrivanju mikrodelcev in celih mikroorganizmov, zdaj pa želimo preizkusiti sistem za kvantitativno analizo slike, mikromrež za odčitavanje in štetje mikroorganizmov, delcev in celic.

Projekt je bil razvit s pomočjo Ursa Gaudenza in Budija Prakosa aka VJ Manticore.

* * *

Dr. Marc R Dusseiller (Zürich, Švica) je transdisciplinarni učenjak, predavatelj mikro- in nanotehnologije, podpornik kulture in umetnik. Dela po integracijskem načinu, saj kombinira znanost, umetnost in izobraževanje. Izvaja naredi-si-sam delavnice z lo-fi sistemi, glasbo in robotiko, ustvaril je že vrsto kratkih filmov in trenutno razvija načine za izvajanje bioarta v naredi-si-sam načinu (Hackteria | Open Source Biological Art) v kuhinji ali ateljeju. Prav tako je soorganizator Dock18, Room for Mediacultures in še mnogih drugih projektov ter naredi-si-sam festivalov. Kot predsednik Swiss Mechatronic Art Society, SGMK izvaja državne in mednarodne delavnice za umetnike, šole in otroke, trenutno pa je so-kurator KIBLIX-a 2011 „Share is in the Air“ z močnim poudarkom na DIWO (naredi z drugimi), sodelovanju in alternativnih izobraževalnih modelih v umetnostni tehnologiji in delavnicah.

Program Ljudmila pri KUD France Prešeren Trnovo in Društvo Ljudmila, laboratorij za znanost­­­ in umetnost podpirata Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Republike Slovenije in MOL – Oddelek za kulturo.