Društvo LJUDMILA, Slovenska 54
OSMO nadstropje, Avtotehna

pošta: Rozmanova 12
SI-1000 Ljubljana
Slovenia
e: info@ljudmila.org
t: +386 1 426 9530
f: +386 1 426 9531

pon,tor,čet,pet 9h-14h
vstop prost

OnQueeringWIKIMEDIA

Delavnica z Željkom Blaćejem

ZBlace portrait 20160226 photo byAlpKlanten.jpg

DATUM: sreda, 26. maj 2021 | 17.00–20.00
MENTOR: Željko Blaće
LOKACIJA: osmo/za, Slovenska 54 (8. nadstropje), Ljubljana
PRIJAVE: delavnica@ljudmila.org

FB DOGODEK

O delavnici

#onQueeringWIKIMEDIA?!.

Delavniško srečanje je uvod v svet Wikimedije (sestrski projekt Wikipedije in z njo povezanih konstelacij) in je namenjeno pripadnikom, iniciativam, kolektivom in različnim organizacijam s področja LGBTI+ / kvir / feminizma / prevprašujočih se identitet, s posebnim ozirom na družbene in kulturne prakse, ki se zavzemajo za ustvarjanje varnejših podpornih okolij.

Wikipedija praznuje 20 let obstoja in njeno zgodbo o odraščanju moramo napisati še nenormativni in nepriviligirani pisci_ke. Nedavno objavljena Strateška vizija gibanja 2030 Wikipedije in njen Osnovni kodeks ravnanj prinašata več zasukov v smeri praktičnega dela za vse skupine, z namenom zmanjšanja razlik glede na zastopanost po spolu, vključevalnosti, manjšinske izkušnje, situirana znanja (Haraway), metode deljenja in skrbi.

Srečanje bo vključevalo praktične vidike pristopa naredi-z-drugimi (DITO) in je namenjeno ustvarjanju medijskih sporočil, objavljanju, arhiviranju, umeščanju in urednikovanju. Vabljeni vsi navdušenci, ki želijo razstrupiti svoje znanje od korporativnih in algoritemsko vodenih medijev.

Predhodne izkušnje niso potrebne, izkušeni udeleženci so dobrodošli. Delavnica bo potekala v angleškem in hrvaško-srbskem jeziku.

O mentorju

Zblace / Željko Blaće (rojen l. 1976 v SFRJ) je študiral na Akademijah za likovno umetnost v Zagrebu in Sarajevu. Deluje na področju digitalnih umetnosti in medijske kulture ter se od poznih 90-ih dalje zavzema za odprtokodno in prosto dostopno tehnologijo (Linux, TamTam, Wikipedia, etc.). Je soustanovitelj zagrebškega Multimedia inštituta in programer v internetnem klubu MaMa. Sodeloval je na mednarodnih medijskih dogodkih in razstavah, razstavljal tudi kot vizualni/medijski umetnik, organiziral konference na temo novih medijev, seminarje in delavnice. Kuriral in postavil je razstave: „GenArt“ (2002), „Silent*Observers – streaming media and observation practices“ Rijeka (2005) in San Diego (2006), „afterMETAphores“ (2007), „CreativeClusters“ (2008), „db:ae – database aesthetics“ (2008).

Kot raziskovalec na akademiji Jan van Eyck v Maastrichtu (NL) je raziskoval percepcijo in posredovanje javnega prostora in razmerij med podobami (2007-11). Od leta 2006 se posveča raziskovanju fenomenov nakopičene kreativnosti, med letoma 2018-9 je bil rezident Akademie Schloss Solitude v Stuttgartu (D) na temo spletnih medijev. Deluje tudi na področju športno-kulturnega aktivizma (ccSPORT, QueerSport). V okviru Constant vzw (BE) in projekta DiVersions se ukvarja z delom na področju raznolikih metod ustvarjanja in kritični ter nekonvencionalni rabi tehnologije. Slednje ga je pripeljajo h Queering Wikipedia, v okviru česa se aktivno posveča (trans)lokalnim iniciativam kot so HR Wikimedia, femWikiRainbow, GLAM in exPatYUGOdiasporas.

Prijava

Udeležba na delavnici je brezplačna, število mest je omejeno. Prijave sprejemamo do 24. maja na: delavnica@ljudmila.org. Udeleženci na delavnico prinesejo prenosnik.

Produkcija: Društvo Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost in Zavod Projekt Atol.

Dogodek sta podprli Ministrstvo za kulturo in MOL – Oddelek za kulturo.

MOL logo.svgMK logo.jpg