Društvo LJUDMILA
Rozmanova ulica 12
1000 Ljubljana
Slovenia
Prostori: osmo/za

Nestor Siré in Steffen Köhn: Krhke povezave

NASLOVKA.jpg

Dogodki v osmo/zi (Slovenska 54, 8. nadstropje)

Odprtje in predstavitev umetnikov: četrtek, 20. april 2023, 18:00
Na ogled: 21.–28. april | 16:00-20:00 (v soboto in nedeljo zaprto)

Lokalizacija interneta

Na predstavitvi sta avtorja podala intimen vpogled v edinstveno materialnost kubanskih alternativnih omrežij distribucije podatkov ter v življenja ljudi, ki jih vzdržujejo.
Več: https://aksioma.org/scale/sl/predstavitve/lokalizacija-interneta/


Krhke povezave

Interaktivna instalacija dokumentira masivno ljudsko računalniško omrežje SNET (Street Network), ki so ga kubanski tehnološki navdušenci vzpostavili kot odziv na omejitve pri dostopu do interneta na otoku. To omrežje uporabnikom omogoča igranje večigralskih videoiger, klepet, pošiljanje sporočil, razpravljanje na forumih, deljenje datotek in gostovanje spletnih strani. SNET se je organsko razvil iz več sto med seboj povezanih sosedskih lokalnih omrežij (LAN). Velja za največje skupnostno omrežje na svetu, je popolnoma izolirano od interneta in povezuje več deset tisoč gospodinjstev v Havani. Njegovo materialno podlago predstavljajo kilometri kablov Ethernet, ki prečijo ulice in balkone, Wi-Fi-antene, nameščene na drogovih na strehah, ter strežniki in omrežna stikala, ki jih upravlja množica prostovoljnih skrbnikov vozlišč. Sloni na mreži več tisoč udeležencev, ki skupaj ustvarjajo, upravljajo in vzdržujejo njegovo strojno in programsko infrastrukturo.

Postavitev povzema tehnološko strukturo vozlišča SNET in tako vzpostavlja popolnoma delujoče lokalno omrežje, ki občinstvu omogoča, da se poveže s svojimi pametnimi telefoni, razišče del tega omrežja ter si ogleda in prenese raziskovalne dokumente o njegovi zgodovini. Instalacija obsega tudi trikanalni videointervju s tremi administratorji omrežja SNET, ki je potekal na enem od omrežnih strežnikov TeamSpeak in in je bil posnet na zaslonih njihovih namizij. Delo sestavljata še infografika s podrobnostmi o dinamiki moči in hierarhijah omrežja SNET ter niz nalepk z ikonami in simboli, ki jih člani omrežja SNET uporabljajo za izražanje svojih digitalnih identitet.

Galerija

Zupanov-OSMOZA-SNET-34.jpg
Zupanov-OSMOZA-SNET-52.jpg
Zupanov-OSMOZA-SNET-5.jpg
Zupanov-OSMOZA-SNET-198.jpg
Zupanov-OSMOZA-SNET-215.jpg
Foto: Marijo Županov

O umetnikih

Nestor Siré (Photo by Jayme Kaye Gershen 2022).jpg

Nestor Siré (1988) je umetnik, ki živi in dela v Havani na Kubi, zanimajo pa ga neformalni načini distribucije informacij in dobrin, oblike socialne iznajdljivosti ob soočanju s pomanjkanjem ter skupnosti in človeške infrastrukture, ki tovrstne prakse oblikujejo. Njegovi projekti se navezujejo na alternativna omrežja, neformalne ekonomije in strukture moči. Siré se še zlasti posveča alternativnim strategijam, ki so vzniknile v kubanski digitalni kulturi kot odgovor na nepovezanost te države z globalnimi omrežji, ki dandanes obvladujejo internet.
Njegova dela so bila razstavljena v ustanovah in na dogodkih, kot so Nacionalni muzej umetnosti (Havana), Muzej Queens (New York), Rhizome (New York), New Museum (New York), Ars Electronica (Linz), Muzej Hong-Gah (Tajpej), Muzej Rouyn-Noranda (Kanada), transmediale (Berlin) ter The Photographers’ Gallery (London). Poleg tega je med drugim sodeloval pri Havanskem bienalu (Kuba), Gvangdžujskem bienalu (Južna Koreja), Bienalu v Curitibi (Brazilija), Varšavskem bienalu (Poljska), Mednarodnem bienalu v Asuncionu (Paragvaj), Festivalu novega latinskoameriškega filma (Kuba) ter Mednarodnem festivalu kratkega filma v Oberhausnu (Nemčija).

Steffencrop.jpg

Steffen Köhn (1980) je filmski ustvarjalec, antropolog in videoumetnik, ki živi in deluje v Berlinu ter Aarhusu, v svojem delu pa skuša s pomočjo etnografije razumeti sodobne družbenotehnične pokrajine. Pri ustvarjanju svojih videov in instalacij sodeluje z lokalnimi samozaposlenimi delavci, programerji, pisatelji znanstvene fantastike in drugimi umetniki, ki mu pomagajo raziskovati izvedljive alternative trenutnim distribucijam tehnološkega dostopa in ureditvam oblasti.
Njegova dela so bila razstavljena v Akademiji umetnosti v Berlinu, v Kunsthaus Graz, na Tednu umetnosti na Dunaju, v Muzeju Hong-Gah v Tajpeju, v The Photographers’ Gallery ter na bienalih v Lulei in Varšavi, njegovi filmi pa so bili med drugim predvajani na Berlinalu, Rotterdamskem filmskem festivalu ter Filmskem festivalu BFI v Londonu.

Razstava in predstavitev umetnikov sta del tretjega sklopa Aksiominega programa Taktike&praksa #14: Merilo, ki vključuje še naslednja dogodka:

19. april 2023, 19.00 | Aksioma - Projektni prostor, LJ

19. april 2023, 14.00–17.00 | ALUO, Tobačna 5, LJ (partnerja: ALUO in konS)

Produkcija razstave: Društvo Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost in Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana

Finančna podpora: Oddelek za kulturo Mestne občine Ljubljana

Projekt je nastal pod okriljem Varšavskega bienala, Poljska (2022).

MOL logo.svg Logo aks with name.png