Društvo LJUDMILA
Rozmanova ulica 12
1000 Ljubljana
Slovenia
Prostori: osmo/za

Nedine Kachornnamsong

Ljudmila in MoTA - Museum of Transitory Art vabita na predavanje rezidenčne umetnice:
Nedine Kachornnamsong: Nadzor in prikaz: podoba Duha Stroja
Datum: Sreda, 9. december 2009 ob 19. uri

* * *

V svoji predstavitvi/predavanju bo umetnica raziskala zmožnosti tehnologije za spreminjanje naše družbe kot vir razumevanja človeških bitij, tako da bo na 'bistvo tehnologije' pogledala kot na 'način razkrivanja'. Poglavitno odkritje nas čaka na področju digitalnih in 'online' komunikacij. Razlog za to je način, na katerega je v digitalnih medijih zastavljena interakcija med človekom in strojem (HCI), ki od uporabnika zahteva pogled z višjega nivoja abstrakcije, če želi ta orodja uspešno uporabljati. Poleg tega ima naše bivanje v svetu svojo lastno fluidnost, ki nam preprečuje temeljito/popolno razumevanje 'ontologije stvarnega sveta', zato nam nove komunikacijske strukture kiberprostora ponujajo jasnejši pogled na naše lastno obnašanje/ravnanje.

Za ponazoritev kako uporaba digitalnih komunikacijskih orodij ustvarja meta-abstrakcijo in kako jo lahko apliciramo na študij družbenih/medčloveških interakcij, bo avtorica razkrila na kakšen način metafora uporabljena za grafični uporabniški vmesnik (GUI) digitalne komunikacije postavlja na meta-abstraktno raven. Za ilustracijo bo predstavila svojo postavitev na Koebenhavenskem letališču, ki naravo omrežnih družabnih storitev/interakcij prenaša v kontekst sodobne umetnosti. Avtorica se bo posvetila tudi možnostim za integracijo novih elementov omrežnih zmenkarij (online dating) v svoj on-going projekt v času svojega rezidenčnega programa pri Ljudmili in MoTA.

Nedine Kachornnamsong (TH/SE 1980) prihaja iz Bangkoka, Tajska. Po magisteriju s področja oblikovanja informacijskih izdelkov na Danskem je nadaljevala z raziskavo področja moderne umetnosti kot sredstva preizpraševanja o suspendiranem odnosu med bivanjem/bitjem in svetom. Od leta 2006 živi in dela na Švedskem. Na Valand School of Fine Arts na Švedskem je zaključila magisterij s področja umetnosti novih medijev. V svojih delih se posveča družbeni interakciji, prostorski pogojenosti in otipljivosti, ter z njimi razkriva stanje sodobnosti. Po metodi raziskave v praksi uporablja interakcijo kot medij poetske refleksije. Trenutno se ukvarja z vprašanji glede možnosti integracije 'online' reprezentacij in izkušenj v fizično/telesno okolje.

Program Ljudmila pri KUD France Prešeren Trnovo in društvo Ljudmila, laboratorij za znanost­­­ in umetnost podpirata Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Republike Slovenije in MOL – Oddelek za kulturo.