Društvo LJUDMILA
Rozmanova ulica 12
1000 Ljubljana
Slovenia
Prostori: osmo/za

Lina Rica × Aljoša Tarandek: DA

V2V Lina-Rica Aljosa-Tarandek FB big.jpg

  • Petek, 2. december 2022, 20:00 @ osmo/za

Ob zaključku sezone se V2V vrača v osmo/zo!

Lina Rica in Aljoša Tarandek na Ljudmilini rezidenci raziskujeta povezavo med analognimi sintetizatorji in generativno manipulacijo vizualizacij v realnem času. Analogno-digitalni AV-setup s katodnimi TV ekrani, osciloskopi in video kamerami bo v središču njunega perfomansa, ki bo s projekcijami zaobjel osmo/zo v prepletu njunih edinstvenih pristopov k vizualizacijam.

Z uporabo analognih naprav in tehnike video feedbacka bosta v živo vizualizirala glasbo eksperimentalne zasedbe Marta Fakuch, ki bo ob tej priložnosti prvič nastopila v osmo/zi.


O avtorjih

PORTRET LINA RICA.jpg

Lina Rica (1980) je intermedijska umetnica, ki deluje na področju konceptualne, eksperimentalne in novomedijske umetnosti ter ustvarja instalacije z uporabo videa, grafike, svetlobe, fotografije in animacije. Pri svojem delu obravnava družbene procese preteklih in sedanjih svetov ter njihove vplive na posameznika. Leta 2008 je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost v Zagrebu in prejela nagrado za najboljšo diplomsko nalogo na Oddelku za grafiko. Njena dela so predstavljena in objavljena na regionalni in mednarodni ravni in so del zbirk MGLC, Oficina Arara, Longest Night, Broken Archive, Critical Mass in Femicomix Portfolio. Za svoje grafike je prejela več nagrad. Med letoma 2012 in 2016 je skupaj z Boštjanom Čadežem vodila društvo za produkcijo in promocijo sodobne umetnosti ter galerijski prostor GaleRica v svojem domu v Makarski. Z videoperformansi je nastopala na več festivalih in dogodkih v klubih in avtonomnih kulturnih centrih ter sodelovala z več umetnicami in umetniki. Od leta 2019 je del audiovizualnega eksperimentalnega ansambla Marta Fakuch. Od leta 2020 je del audiovizualnega tria Etceteral. Trenutno živi in dela v Ljubljani.

Aljosatarandek.jpg

Aljoša Tarandek je del skupine A:part, ki jo sestavljajo navdušenci nad analogno, večinoma odpisano tehnologijo. Poleg Aljoše v skupini delujejo Hana-Uma Zagmajster, Peter Kalinski, Nina Lang, Selena Benedikt in Gregor Kocjančič. Zanimajo jih predvsem svojevrstni načini ustvarjanja svetlobnih instalacij in vizualnih performansov. Na svojih nastopih uporabljajo video- in avdiosintezo ter številne druge analogne mehanizme, ki jih vpletajo v performanse – s kombinacijo vektorske sinteze, osciloskopa in kompozitnega videa ter vizualizacijo zvoka ustvarjajo edinstven preplet svetlobe in senc, ki jih povezujeta refleksija okolja ter želja po zabrisovanju in posledičnem izničevanju meja.

Marta-fakuch.jpg

Marta Fakuch je interdisciplinarni medijski projekt, ki zna ob različnih priložnostih v svoj ustvarjalni arzenal vključiti vse od glasbe, videa in performativne umetnosti, pa vse do proze in poezije. Kolektiv, katerega zasedba se skozi čas sicer spreminja, v trenutni različici predstavljajo Marek Fakuč, Gašper Letonja, Žiga Palčar, Lina Rica in Sergej Harlamov. Njihov glasbeni izraz združuje elemente improvizacije, noisea, dronea in tehna, svoj studijski zvok in nastope v živo pa dodatno nadgrajujejo z real-time animacijami, ki lahko vsebujejo tako vnaprej pripravljen kot na samem kraju izvajanja posnet video material. Skupina je, čeprav v nekoliko drugačni zasedbi, spomladi 2020 izdala The Meaning in The Error – dve deli atmosferičnega in mestoma z doomom nabitega industriala, obogateni s proznim besedilom Iztoka Vrenčurja oziroma vokalom Line Sabari. Za nekakšen protipol zgoraj omenjenih zvočnih eksperimentov je mogoče smatrati komad Assign, ki mu je možno prisluhniti na letošnji kompilaciji TEHNOPOLIS XXII – na njem zasedba dokazuje, da se dobro znajde tudi v bolj poskočnih, skorajda že IDM žanrih. Tokrat bo, namesto zadnje čase prevladujoče punkovske elektronike, predstavila svojo prvotno, noisersko in ambientalno nrav.

Produkcija: Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost v sodelovanju s Konzorcijem osmo/za. Dogodke v seriji V2V podpira Oddelek za kulturo Mestne občine Ljubljana.

MOL logo.svg