Društvo LJUDMILA
Rozmanova ulica 12
1000 Ljubljana
Slovenia
Prostori: osmo/za

Laboratorij svetlobne gverile 2024

Lsg2024.jpg

Laboratorij Svetlobne gverile 2024: Generativne zanke
interaktivna video instalacija

Mala galerija Banke Slovenije, Slovenska cesta 35, Ljubljana

Odprtje

• petek, 24. 5. 2024 | 21.30

Ogled instalacije

• 25. 5.–21. 6. 2024 | med torkom in soboto od 14.00 do 23.30

O instalaciji

Na delavniških srečanjih, namenjenih izkušenim umetnikom in študentom ALUO (mentorja: Blaž Pavlica in Gašper Milkovič Biloslav), so se sodelujoči podrobneje spoznali s prakso kodiranja vizualij v odprtokodnem spletnem orodju Hydra; raziskovali so tehniko video feedbacka, nato pa sestavili analogno-digitalno konfiguracijo, ki je v obliki interaktivne instalacije predstavljena v galeriji.

Sodelujoči umetniki: Ana Marija Palir, Jovana Tesić, Katarina Snoj, Ana Kerševan, Dunja Rahovsky Šuligoj, Polona Pečan, Živa Vaukan in Jan Lavrič, Mojca Zupančič, Monika Curk, Urška Savič, Vuk Emiliano Valecic, Urša Čuk, Tina Šulc Resnik, Andraž Jerič in Petra Hrovatin

O delavnici

Svetlobna gverila 2024: Video transformacije
Delavnica za umetnike

MENTORJA: Blaž Pavlica in Gašper Milkovič Biloslav
TERMINI: 1 × tedensko, od 18.00 do 20.00 (marec–maj 2024)
LOKACIJA: ALUO, Tobačna ulica, Ljubljana

Prijave sprejemamo do 31. 1. 2024 na e-naslov: core@mail.ljudmila.org
Udeležba je brezplačna, število mest je omejeno. Prijavi obvezno priložite krajšo biografijo in portfolio.

Lsg24-img-cover.png

Laboratorij Svetlobne gverile se bo pod mentorsko taktirko Blaža Pavlice in Gašperja Milkoviča Biloslava v letu 2024 posvečal video umetnosti. Na uvodnih srečanjih se bodo udeleženci najprej spoznali s prakso kodiranja vizualij v živo (live coding) v okolju Hydra, ki je prosto dostopno prek spletnega brskalnika, in raziskovali tehniko video feedbacka, v drugem delu pa bodo z mentorjema sestavili analogno-digitalni setup, ki ga bodo v obliki interaktivne instalacije predstavili v galerijskem prostoru (Mala galerija BS, Slovenska cesta, Ljubljana), v okviru programa festivala Svetlobna gverila (odprtje: 24. maj 2024).

Delavniška srečanja bodo med marcem in majem 2024 potekala 1x tedensko, med 18. in 20. uro, (predvidenih 8 terminov). Kandidati bodo o izboru obveščeni do 10. februarja 2024.

O mentorjih

Blaž Pavlica je avdio-vizualni umetnik, avdio inženir, DJ in programer. Z Jašo Bužinelom na Radiu Študent vodi oddajo o klubski in elektronski glasbi Partijska linija in organizira serijo klubskih dogodkov Cosmic sex. Nastopal je z avdio-vizualnim kolektivom Ansambel PRSA, sprva z generativnimi melodijami in zvokom, kasneje prešel na tehniko video povratne zanke, na koncu pa na generativno geometrijo in 3D rendering. V sodelovanju z Ljudmilo je zasnoval delavnice hekanja in kodiranja za mlade, junija 2023 pa je v okviru projekta B-Air v MSUM predstavil instalacijo Zvočno popotovanje v kupoli za potopitveni zvok, ki jo je več let razvijal v okviru PIFcampa. V zadnjih letih je zabeležil številne live coding nastope doma in v tujini, pri katerih je kodiral v okoljih Hydra in SuperCollider – mdr. je nastopil na mednarodni konferenci ICLC 2023 v Utrechtu, dogodku On-the-Fly v ZKM Karlsruhe ter na norveškem festivalu PIKSEL.

Gašper Milkovič Biloslav je vizualni umetnik, ki v svoje delo vpleta fascinacijo nad zgodovinskimi vizualnimi pristopi in video tehnologijo, ki se danes večini zdi vsaj zastarela, če ne celo povsem neuporabna. Raziskuje in uporablja jo v kombinaciji s sodobno tehnologijo, ob tem pa razvija samosvoj vizualni jezik, ki kljub vplivom iz preteklosti ostaja intriganten in relevanten še danes. Dejaven je predvsem na področjih ustvarjanja vizualij v živo, AV live act-ov, eksperimentalnih glasbenih videospotov in videov ter AV instalacij – v preteklosti kot polovica dvojca IZLAND (z Markom Vivodo), zadnja leta pa pod umetniškim imenom GMB.

O Laboratoriju Svetlobne gverile

Laboratorij Svetlobne gverile je utečena izobraževalna platforma, ki že več let poteka v okviru festivala Svetlobna gverila; namenjena je umetniškemu opolnomočenju tako profiliranih umetnikov kot študentov umetniških smeri, ki želijo s pomočjo sodobnih tehnoloških orodij nadgraditi svoje umetniško znanje.

Kolofon

Produkcija: Strip Core/Forum Ljubljana, Društvo Ljudmila – laboratorij za znanost in umetnost, osmo/za, ALUO (UL) in Mala galerija Banke Slovenije

Laboratorij Svetlobne gverile sofinancirata Oddelek za kulturo Mestne občine Ljubljana in Javni sklad za kulturne dejavnosti.