Društvo LJUDMILA
Rozmanova ulica 12
1000 Ljubljana
Slovenia
Prostori: osmo/za

Laboratorij svetlobne gverile 2024

Svetlobna gverila 2024: Video transformacije
Delavnica za umetnike

MENTORJA: Blaž Pavlica in Gašper Milkovič Biloslav
TERMINI: 1 × tedensko, od 18.00 do 20.00 (marec–maj 2024)
LOKACIJA: predvidoma prostori ALUO, Tobačna ulica, Ljubljana

Prijave sprejemamo do 31. 1. 2024 na e-naslov: core@mail.ljudmila.org
Udeležba je brezplačna, število mest je omejeno. Prijavi obvezno priložite krajšo biografijo in portfolio.

Lsg24-img-cover.png

Laboratorij Svetlobne gverile se bo pod mentorsko taktirko Blaža Pavlice in Gašperja Milkoviča Biloslava v letu 2024 posvečal video umetnosti. Na uvodnih srečanjih se bodo udeleženci najprej spoznali s prakso kodiranja vizualij v živo (live coding) v okolju Hydra, ki je prosto dostopno prek spletnega brskalnika, in raziskovali tehniko video feedbacka, v drugem delu pa bodo z mentorjema sestavili analogno-digitalni setup, ki ga bodo v obliki interaktivne instalacije predstavili v galerijskem prostoru (Mala galerija BS, Slovenska cesta, Ljubljana), v okviru programa festivala Svetlobna gverila (odprtje: 24. maj 2024).

Delavniška srečanja bodo med marcem in majem 2024 potekala 1x tedensko, med 18. in 20. uro, (predvidenih 8 terminov). Kandidati bodo o izboru obveščeni do 10. februarja 2024.

O mentorjih

Blaž Pavlica je avdio-vizualni umetnik, avdio inženir, DJ in programer. Z Jašo Bužinelom na Radiu Študent vodi oddajo o klubski in elektronski glasbi Partijska linija in organizira serijo klubskih dogodkov Cosmic sex. Nastopal je z avdio-vizualnim kolektivom Ansambel PRSA, sprva z generativnimi melodijami in zvokom, kasneje prešel na tehniko video povratne zanke, na koncu pa na generativno geometrijo in 3D rendering. V sodelovanju z Ljudmilo je zasnoval delavnice hekanja in kodiranja za mlade, junija 2023 pa je v okviru projekta B-Air v MSUM predstavil instalacijo Zvočno popotovanje v kupoli za potopitveni zvok, ki jo je več let razvijal v okviru PIFcampa. V zadnjih letih je zabeležil številne live coding nastope doma in v tujini, pri katerih je kodiral v okoljih Hydra in SuperCollider – mdr. je nastopil na mednarodni konferenci ICLC 2023 v Utrechtu, dogodku On-the-Fly v ZKM Karlsruhe ter na norveškem festivalu PIKSEL.

Gašper Milkovič Biloslav je vizualni umetnik, ki v svoje delo vpleta fascinacijo nad zgodovinskimi vizualnimi pristopi in video tehnologijo, ki se danes večini zdi vsaj zastarela, če ne celo povsem neuporabna. Raziskuje in uporablja jo v kombinaciji s sodobno tehnologijo, ob tem pa razvija samosvoj vizualni jezik, ki kljub vplivom iz preteklosti ostaja intriganten in relevanten še danes. Dejaven je predvsem na področjih ustvarjanja vizualij v živo, AV live act-ov, eksperimentalnih glasbenih videospotov in videov ter AV instalacij – v preteklosti kot polovica dvojca IZLAND (z Markom Vivodo), zadnja leta pa pod umetniškim imenom GMB.

O Laboratoriju Svetlobne gverile

Laboratorij Svetlobne gverile je utečena izobraževalna platforma, ki že več let poteka v okviru festivala Svetlobna gverila; namenjena je umetniškemu opolnomočenju tako profiliranih umetnikov kot študentov umetniških smeri, ki želijo s pomočjo sodobnih tehnoloških orodij nadgraditi svoje umetniško znanje.

Kolofon

Produkcija: Strip Core/Forum Ljubljana, Društvo Ljudmila – laboratorij za znanost in umetnost, osmo/za, ALUO (UL) in Mala galerija Banke Slovenije

Laboratorij Svetlobne gverile sofinancirata Oddelek za kulturo Mestne občine Ljubljana in Javni sklad za kulturne dejavnosti.