Društvo LJUDMILA
Rozmanova ulica 12
1000 Ljubljana
Slovenia
Prostori: osmo/za

Laboratorij Svetlobne gverile 2023

LSG2023.png

Performativna AV instalacija

PREMIERA: sreda, 24. maj 2023 | 21.30
LOKACIJA: Trg francoske revolucije, Ljubljana (pred Križevniško cerkvijo)

PONOVITVE: 31. maj, 7. in 14. junij 2023 (sreda) ob 21.30

Sodelujejo: Lavoslava Benčič, Tamara Mihalič, Fedja Saksida, Tanja Goršič, Urša Čuk, Žan Girandon in Lea Jazbec

Mentor: Tadej Droljc

Zveneča pročelja

Udeleženci letošnjega Laboratorija Svetlobne gverile so pod mentorstvom Tadeja Droljca ustvarili skupinsko performativno AV instalacijo Zveneča pročelja, ki bo premierno predstavljena na Trgu francoske revolucije v sredo, 24. maja 2023, ob 21.30. Za festival Svetlobna gverila 2023: Prostor so izdelali instalacijo, pri kateri se svetlobni reliefi, nastali ob skeniranju pročelja z laserskimi linijami, direktno prevajajo v zvok, s tem pa stavbo spremenijo v svojevrsten inštrument.

Performativno instalacijo si boste lahko ogledali vsako sredo ob 21.30 v času trajanja festivala. Vabimo vas, da se takrat udeležite tudi kolesarskih vodstev, na katera vas bodo Svetlobne gverilke popeljale ob 21. uri.

O delavnici

Laboratorij Svetlobne gverile, programska stalnica festivala Svetlobna gverila, namenjena izobraževalnim programom in opolnomočenju lokalne umetniške scene, je bila v letu 2023 posvečena raziskovanju uporabe laserjev in zvočne sinteze.

Laboratorij Svetlobne gverile je namenjen posameznikom in posameznicam, ki jih zanima eksperimentiranje in si želijo izpopolniti svoje znanje na področju sodobnih tehnoloških in programskih orodij. Serijo delavnic med marcem in majem je vodil priznani intermedijski umetnik Tadej Droljc, ki je na osmih srečanjih udeležence popeljal do realizacije skupinske performativne AV instalacije, ki bo krstno predstavljena v okviru festivala Svetlobna gverila 2023: Prostor.

Na delavnici so se udeleženci spoznali s procesom razvoja intermedijskega projekta, se naučili 3D-skeniranja, osnov obdelave 3D modelov in njihove uporabe za namene zvočne sinteze, laserskega mapiranja ter kontroliranja laserja z avdio signali, ob tem pa podrobneje spoznali programsko okolje Max.

O mentorju

Tadej Droljc je interdisciplinarni umetnik, ki deluje na polju elektronske glasbe, računalniško generiranih avdiovizualnih kompozicij in drugih oblik intermedijske umetnosti. Na Centre for Research in New Music na University of Huddersfield (VB) je zaključil doktorski študij na temo avdiovizualne kompozicije. Prejel je več mednarodnih nagrad in priznanj, med drugim Edigma-Semibreve Award, Lumen Prize Student Award, osvojil je tudi naslov Madatac Most Promising Video Artist …

Svoja dela je predstavljal po celem svetu, med drugim na festivalih Ars Electronica, Mutek, L.E.V. festival, Marche du Film (Cannes Film Festival), Semibreve, Node, Sonica Glasgow, Brighton Digital festival, Madatac, Inter BEE Tokyo …

Kolofon

Produkcija:
Strip Core/Forum Ljubljana, Društvo Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost, in osmo/za
Koprodukcija:
KID Pina, Zavod projekt Atol
Zahvale:
Rea Vogrinčič, Mauricio Valdés San Emeterio, Jani Pirnat

Laboratorij Svetlobne gverile sofinancirata Oddelek za kulturo Mestne občine Ljubljana in Javni sklad za kulturne dejavnosti.

Laboratorij Svetlobne gverile 2023 je del projekta konSekvence, s katerim platforma konS predstavlja fragmente možnega ekosistema umetniško-raziskovalnega ustvarjanja na presečišču znanosti, tehnologije in družbe.