Društvo LJUDMILA
Rozmanova ulica 12
1000 Ljubljana
Slovenia
Prostori: osmo/za

Laboratorij Svetlobne gverile: Podatkovne krajine

Delavnica vizualizacije podatkov
TERMIN: ob četrtkih, začetek: 24. marec 2022 | 17.00
MENTORJI: Marko Plahuta & Matic Potočnik (tehnični del), Stella Ivšek & Anja Romih (Beam Team) (umetniški del)
LOKACIJA: osmo/za, Slovenska 54, Ljubljana
PRIJAVA: core@mail.ljudmila.org / info: 031 401 556 (Katerina) SG LAB.jpg

O delavnici

Laboratorij Svetlobne gverile, programska stalnica festivala, namenjena izobraževalnim programom in opolnomočenju lokalne umetniške scene, bo v letu 2022 posvečen podatkovnim bazam in raziskovanju vizualizacije podatkov. Ob zaključku delavnice bodo udeleženci pod vodstvom mentorske ekipe zasnovali štiri dinamične grafike, ki bodo v sklopu festivala Svetlobna gverila maja 2022 predstavljene v izložbah galerije ZVKDS v Ljubljani.

Na sedmih srečanjih se bodo udeleženci delavnice spoznali s podatkovnimi bazami in odprtokodnimi orodji za programiranje vizualizacij in se po teoretskem-spoznavnem uvodu podali na raziskovanje področja vizualizacije podatkov. Nova umetniška dela bodo ustvarili na podlagi izbranih podatkov, vezanih na mesto Ljubljana (npr. vremenski podatki postaje ARSO, podatki kazalnikov hrupa, prometni podatki ipd.) in jih vizualizirali z uporabo odprtokodnih orodij, kot so Processing, NodeBox, D3, Leaflet ipd.

Poleti bo Laboratorij Svetlobne gverile gostoval še v novem laboratoriju HEKA v Kopru, vzpostavljenem pod okriljem KID Pina. V času štiridnevne rezidence bodo umetniki dela prilagodili z uporabo vizualiziranih podatkov iz lokalnega okolja. Novonastala dela bodo predstavljena v sklopu festivala IZIS septembra 2022.

O mentorjih

Marko Plahuta je informatik-razvijalec-softveraš, specialist za podatkovno rudarjenje, ki se zadnja leta posveča predvsem vizualizaciji podatkovja (mdr. kot del večkrat nagrajene ekipe Objektivno časopisa Dnevnik), razvoju sofverskih rešitev in projektom, povezanim z mehanskim učenjem, od detekcije objektov do klasifikacije čustev.

Matic Potočnik je računalničar, ki se ukvarja z razvojem in analizo programja ter z raziskovanjem tehnoloških sprememb in njihovih posledic. Pogosta tema njegovega dela v umetnosti je prelivanje navideznega in resničnega, mdr. je sodeloval s Sašo Spačal (MikoMitologije, Liminoid), Matejem Stupico in Jako Bergerjem (Partija) ter Dominikom Mahničem (Lumen).

Stella Ivšek in Anja Romih (BEAM TEAM / V2V) sta intermedijski umetnici, ki se ukvarjata z vizualizacijo zvoka, video animacijo in scenografijo, ter se kot VJ-ki s svojima aliasoma 5237 in SMECH že več let pojavljata na različnih glasbenih in umetniških festivalih in dogodkih. Z Društvom Ljudmila sodelujeta kot kuratorki cikla dogodkov PifLab: V2V (video to video), ki so namenjeni ustvarjalcem na področju video umetnosti, video instalacij in vizualizacij.

Prijave

Brezplačna delavnica je namenjena umetnikom. Prijave s kratkim življenjepisom in portfolijem sprejemamo do 25. februarja 2022. Število mest je omejeno.

Prijave & info: core@mail.ljudmila.org / 031 401 556 (Katerina)

Produkcija: Strip Core/Forum Ljubljana, Društvo Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost in osmo/za
Koprodukcija: KID Pina, ZVKSD, Center arhitekture