Društvo LJUDMILA
Rozmanova ulica 12
1000 Ljubljana
Slovenia
Prostori: osmo/za

Kratek sprehod po domači novomedijski produkciji

Na kratkem sprehodu po slovenski novomedijski produkciji se boste v okviru Ljubljana Mini Maker Faira na različnih lokacijah Tobačne srečali z živopisanim naborom domačih novomedijskih umetniških stvaritev, ki so jih pripravile na sejmu sodelujoče organizacije. Vabljeni!

SprehodMaker.jpegAvtor zemljevida je Matej Stupica.

Galerija KC Poligon / 10h-19h

Društvo za domače raziskave: Čas je denar
t = ¥€$
Čas je denar
Postanite gospodar svojega časa! Kupite ga zdaj! Čas je denar sloni na umetniškem delu, ki so ga naredili člani Društva za domače raziskave Jani Pirnat, Alenka Pirman in Damijan Kracina za razstavo Dobesedno, brez besed v Mestni galeriji leta 2010.

Društvo Za Domače Raziskave beleži, zbira, raziskuje in predstavlja domače pojave. Delovanje društva sega na kulturno, umetniško, znanstveno, restavratorsko in izobraževalno področje. Društvo so leta 2004 ustanovili Damijan Kracina, Pirman Alenka in Jani Pirnat.

Žiga Kranjec, Igor Križanovskij, Urban Belina: ∆ Lacanoid Konceptni prototip △ Lacanoid je gestalt, celostna stvaritev, v kateri množina vzorcev, protokolov in informacijskih paketov tekmuje za prevlado in s tem sodeluje pri autopoesisu tehnološkega organizma. △ Lacanoid je tok informacij v realnem času, strukturno načrtovan kot vmesnik za vizualne, zvočne in kinestetične reference, ki jih ljudje potrebujejo za uspešno komuniciranje. Občasno oddaja avralne čustvene vzorce. Vabimo vas, da se mu približate in ga analizirate z izbranim orodjem. A bodite pozorni: električna umetnost deluje na visoki napetosti, zato prosimo, da spoštujete osebni prostor opazovane eksistence.

Društvo Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost skozi povezovanje polj umetnosti in tehnologije ter z DIY in open source pristopom od leta 1994 goji inovativno okolje za interdisciplinarne projekte, skupine in posameznike. V svoji umetniški produkciji je društvo že od samih začetkov tesno povezano z Zavodom Projekt Atol, s katerim sta leta 2015 osnovala prvi domači hekerski kamp - PIFcamp.

Saša Spačal, Mirjan Svagelj in Anil Podgornik: Mycophone_unison
»Ljudje smo iz vesolja – notranjosti in zunanjosti ni. Obstaja le intra-akcija iz notranjosti kot del sveta v njegovem postajanju.« - Karen Barad
Mycophone_unison deluje kot navigacijska naprava, zvočni zemljevid intra-akcije med tremi mikrobiomi teles avtorjev in gledalca. S pritiskom na prstni odtis gledalec pošlje signal zemljevidu, na katerem ga ozvoči osrednja nebesna plošča in hkrati posreduje mikrobiomom, da ga modulirajo kot zvok sozvočja. Multiplicitete teles avtorjev slišimo kot eno za kratek trenutek v tukaj-in-zdaj.

KID KIBLA je slovenska in mednarodna nevladna institucija na segmentiranem področju kreativnih industrij, interdisciplinarne, intermedijske, multimedijske, vizualne, glasbene in AV umetnosti, kulture in neformalnega izobraževanja. Predstavlja, prireja, poducira, koproducira, dokumentira in arhivira kulturno-umetniške projekte ter elektronske in tiskane izdaje v zbirki TOX (od 1995) in in reviji Folio (od 2009).

Ob vhodu v Poligon / 10h - 19h

Tilen Sepic, Luka Frelih, Tilen Locniskar, Siniša Šafarić in Štefan Cerjak: Zvoki Ljubljane
Avdio-vizualna instalacija Zvoki Ljubljane bo Makerfaire spremenila v interaktivno igrišče, kjer bodo obiskovalci lahko (po)ustvarjali prepoznavne zvočne motive glavnega mesta. Na pohodnem inštrumentu boste lahko v nekaj korakih združili Špico in Fužine ali Kralje ulice ter Frančiškane.

Zvoki Ljubljane so ob podpori Mestna občina Ljubljana nastali v okviru festivala Junij v Ljubljani 2015.

Sejmišče pred Cirkulacijo 2 / 16h - 19h

Brane Zorman in Irena Pivka: Hodi.TI tipalno senzorne slušalke - prototip
Za prihajajoči novomedijski performans Hodi.TI nameravajo v Coni razviti novo orodje - interaktivne slušalke s tipali, ki omogočajo neposredno poslušanje elektromagnetnega spektra in ojačano zvočno realnost okolice, po kateri se posameznik premika in jo zaznava z dodatnimi vsebinami. Hodi.TI tipalno senzorske slušalke, ki bodo predstavljene na Makerfairu, so prototip in nam kot take služijo za testiranje delovanja, zmogljivosti in predvsem uporabnikove izkušnje, zato so vaša povratna mnenja dobrodošla.

Brane Zorman in Irena Pivka: CONAwalk Android aplikacija za ustvarjanje zvočnih map
Z CONAwalk aplikacijo, ki jo Cona razvija že tri leta (v zadnjem času s programerjem Vasjo Progarjem), lahko na poljubni lokaciji ustvarimo zvočni zemljevid, v katerega gledalec vstopi in mu sledi s pomočjo aplikacije in GPS koordinat na mobilnem telefonu. S pomočjo zvočnih slik, vtisnjenih v natančno izbrane lokacije v središču mesta, prehaja med fiktivnimi in realnimi situacijami. Zemljevid preplete zvok s prostorom in ga kot celoto ponudi v doživljanje izkušnje, v premislek. Na Makerfairu Ljubljana bo predstavljena zvočna mapa Tobačna CONAwalk.

Cona, Zavod za procesiranje sodobne umetnosti je neprofitni kulturni zavod s sedežem v Ljubljani Sloveniji. Cona sta leta 2007 ustanovila Irena Pivka in Brane Zorman. Cona procesira sodobne umetniške prakse v povezavi z družbo, tehnologijo in prostorom. Cona je leta 2008 oblikovala platformo radioCona, za kreacijo in promocijo radioart in soundart del, ter vzpostavila vprašanje novega koncepta razstavljanja.

V prostorih Cirkulacije 2 / 10h - 19h

Zoran Srdić Janežič, Otto Urpelainen: Konjska Moč
Konjska moč: poetika gibanja je intermedijska situacija za premišljevanje tehnološkega napredka v posthumanističnem kontekstu. Konj v instalaciji je hibridni robot (hibrot) z lastno zaznavno in gibalno inteligenco, ki jo poganja bioreaktor. Za razliko od kiborgov, pri katerih je organizem opremljen z elektronskimi podaljški, je hibrot organizem, ki enakovredno vključuje elektronske in biološke elemente. Hibrot ni niti živ niti mrtev, nahaja se v vmesnem prostoru, v katerem ne štejeta niti življenje niti smrt, temveč kategorije, ki so izven človeškega dometa.

Zavod Gulag je skupina vizualnih umetnikov in pesnikov, socialnih znanstvenikov, ki so se formalno združili v nevladno organizacijo. Zavezani so iskanju umetniških rešitev za refleksijo, spopadanje z, ironiziranje, distorzijo in spreminjanje našega družbenega okolja.

Galerija Kapelica se nahaja v Ljubljani, na Kersnikovi ulici 4 in je bila ustanovljena leta 1995. Predstavljala je dela slovenskih in mednarodnih avtorjev iz področja telesne umetnosti (body art), robotike in drugih družbeno kritičnih in izzivalnih področij. Trenutno se posveča predvsem spoju umetnosti in znanstvenih biotehnologij.

V razstavnem prostoru bo Cirkulacija 2 bo predstavljala okoli 20 umetniško zasnovanih tehno-artefaktov (roboti/ mehanizmi/ avtonomnimi gibalnimi strukturami/ sistemi/napravami/ vmesniki itd.). Umetniška raba tehnologij pogosta stopa vštric z drugimi raziskovalnimi področji, vendar k novim tehnologijam pristopa kritično – vedno je na prvem mestu pogled na morebitne scenarije, ki so lahko katastrofični ali pa nasprotno: za človeka in družbo osvobajajoči. Pripravljenih, prirejenih in v živo demonstriranih bo okoli dvajset različnih prototipov tovrstnih naprav! Avtorji: Stefan Doepner, Borut Savski, Dominik Mahnič, Jakob Hariš, Boštjan Čadež.

Cirkulacija2 je umetniška iniciativa/ hiša umetnikov/ umetniški kolektiv, ki že od svojega začetka leta 2007 razvija vse principe samoprodukcije, samoizobraževanja in deljenja izkušenj in znanj. Ena od dejavnosti, ki jih člani občasno izvajajo, je tudi tehnična vzgoja in promocija tehnične kulture v lokalnem in mednarodnem okolju.

Kolofon

Produkcija: Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost (zanj Tina Dolinšek).
Organizacija: Polona Torkar

Avtor zemljevida je Matej Stupica.

Sprehod, ki poteka v sklopu Mini Maker Faire Ljubljana, v sodelovanju s Kreativnim centrom Poligon in Zavodom 404 ter v organizaciji vseh zgoraj navedenih nevladnih organizacij, podpira JSKD.