Društvo LJUDMILA
Rozmanova ulica 12
1000 Ljubljana
Slovenia
Prostori: osmo/za

KodoVŽivetja 2020


Mesečna srečanja skupnosti za Live coding

Letos pod imenom KodoVŽivetja začenjamo novo serijo srečanj v sklopu PIFlab. Posvetili se bomo kodiranju v živo (Live coding), pri katerem je na ogled drobovje softvera, ki v živo generira glasbo in/ali sliko, prav tako v živo pa ga nastopajoči spreminjajo, do- in raz-grajujejo.

Kodiranje v živo ponuja dostopno in vključujočo izkušnjo digitalnega nastopa, s katero podiramo meje med programiranjem in igranjem, kompozicijo in improvizacijo, rušimo pa tudi pregrade med občinstvom in izvajalci, saj z vpogledom v zaslon nastopajočega pokukamo tudi v principe, metode in algoritme, ki proizvajajo zvočno, vizualno ali sinestetično izkušnjo, ki smo ji priča.

Izmenjavali si bomo izkušnje, interese in vprašanja, spoznali orodja in programske jezike, namenjene kodiranju v živo, se v njih preizkusili in tako drug ob drugem osvojili osnove te zabavne, intrigantne in multidisciplinarne zvrsti improviziranih audio-vizualnih nastopov ter zgradili aktivno domačo celico široke skupnosti Live koderjev po svetu.

V pomoč pa nam bosta izkušena navigatorja po vodah tehnološke umetnosti, dva Lukata - Frelih & Prinčič.


Prihodnja srečanja

6. srečanje KodoVŽivetja Cover.png

DATUM: ponedeljek, 21. december 2020 | 18.00
LOKACIJA: interneti
STREAM: Jitsi Meetup KodoVŽivetja

Na zadnjem letošnjem (spletnem) srečanju KodoVŽivetij bomo zopet - tokrat v malce drugačni luči - predstavili orodje TidalCycles, ki ga je so-ustvaril pionir algorave zabav Alex McLean iz Sheffielda (UK). Okolje TidalCycles (krajše: Tidal) omogoča ustvarjanje glasbenih vzorcev za v živo programirano glasbo. Tokrat bo Maja Kraljič predstavila svojo izkušnjo s TidalCycles v kontekstu soundscapinga, ki ga boste lahko podrobneje spoznali v okviru njene delavnice v januarju 2021. Sledila bo kratka prestavitev projekta EU projekta On-the-Fly, v okviru katerega se bo Društvo Ljudmila v naslednjih dveh letih posvetila slovenskim in evropskim praksam live codinga.


5. srečanje KodoVŽivetja Delavnica SuperCollider.jpg

DATUM: ponedeljek, 5. oktober 2020 | 17.00-21.00
LOKACIJA: @ osmo/za, Slovenska 54 (8. nadstropje), Ljubljana


Eden najbolj vsestranskih odprtokodnih programskih jezikov za sintezo in manipulacijo zvoka je SuperCollider. Na voljo je v vseh operacijskih sistemih, pa tudi v nekaterih vdelanih avdio procesorjih, kot je Bela. Kot eno izmed najučinkovitejših zvočnih orodij, se že dolgo uporablja za kodiranje glasbe v živo. Obstaja nekaj knjižnic, ki omogočajo programiranje v živo, kar omogoča lažji dostop tudi laikom. Štiriurna delavnica želi udeležencem predstaviti osnove, ki jim bodo pomagale pri njihovem nadaljnjem razvoju. Osnove bodo obravnavane s primeri, ki jih že lahko uporabimo za odrsko izvedbo elektronske glasbe. Štiri glavna poglavja, o katerih bomo razpravljali so:

a) manipulacija z zvočnimi vzorci v živo
b) enopotezni sintetični zagon
c) obdelava in usmerjanje
d) kaotično generiranje signala

PRIJAVA: Število udeležencev je omejeno. Prosimo vas, da svojo prijavo pošljete do 3. oktobra 2020 na naslov delavnica@ljudmila.org. Delavnica je brezplačna in bo potekala v angleškem jeziku. Udeleženci s seboj prinesejo lasten prenosnik.

BIO

Zlatko Baracskai je bil rojen v Sarajevu, kjer je odraščal v mešanem okolju. Njegovo zgodnje zanimanje za računalnike, znanost, bobne in glasbo ga je vodilo k temu, da je postal ekspert za glasbeno tehnologijo. Na univerzah, med drugim na University of the West of England v Bristolu, poučuje širok nabor predmetov, ki vključujejo: signalne procese, akustiko, psihoakustiko, generativno glasbo, avdio programiranje, studijske aplikacije in uporabniško programsko opremo. Kot umetnik je samostojen in naklonjen izzivom ter humorju. Izdal je več kot 20 albumov, ustvaril več instalacij ter različne interaktivne glasbene sisteme in inštrumente. Njegovi objavljeni članki in izumi vključujejo nelinearno distorzijo, nekonvencionalno avdio procesiranje, nevralne mreže in študijo na temo relaksacije. Kot najstnik je nastopal z igranjem bobnov in miksanjem plošč, na podlagi česar je prisostvoval v različnih progresivnih jazz ansamblih. Med študijem elektronske glasbe (Inštitut za sonologijo na Kraljevem konservatoriju v Haagu) je razvijal nastope s prenosniki, z uporabniku prilagojenimi kontrolerji in z akustičnimi inštrumenti, zasnovanimi na razširjeni resničnosti. Od nedavnega so v središču njegove pozornosti elektronski bobni, ob katerih spaja svojo strast do metronomov skupaj z nekonvencionalnimi elektronskimi zvoki.

Več: http://www.zlatko.hu/ foto: Matjaž Rušt

Produkcija: Društvo Ljudmila, Zavod Projekt Atol.
Rezidenčno bivanje je izvedeno s finančno podporo Ministrstva za kulturo RS in MOL. Dogodek bo potekal v skladu z navodili in priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje.


4. srečanje KodoVŽivetja Tidal Code Screenshot.png

DATUM: torek, 9. junij 2020 | 18.00
LOKACIJA: @ osmo/za, Slovenska 54 (8. nadstropje), Ljubljana
STREAM: https://www.youtube.com/watch?v=YHtJ8OgMo0k

Na naslednjem srečanju KodoVŽivetij, posvečenemu praksam livecodinga, bomo predstavili orodje TidalCycles, ki ga je so-ustvaril pionir algorave zabav Alex McLean iz Sheffielda (UK). Okolje TidalCycles (krajše: Tidal) omogoča ustvarjanje glasbenih vzorcev za v živo programirano glasbo. Predstavitvi orodja bo sledil krajši nastop v živo.

Udeležba na srečanju je brezplačna. Priporočamo udeležbo z lastnim prenosnikom in že naloženim programom TidalCycles.


3. srečanje KodoVŽivetja Hydra3.png

DATUM: torek, 26. maj 2020 | 18.00
LOKACIJA: @ osmo/za, Slovenska 54 (8. nadstropje), Ljubljana
STREAM: https://youtu.be/h9CVPrVJG3I

Ljudmila nadaljuje s srečanjem skupnosti KodoVŽivetja! Na naslednjem dogodku iz serije srečanj, posvečenim praksam livecodinga, bomo v torek, 26. maja ob 18.00 gostili Blaža Pavlico, ki bo predstavil skupek odprtokodnih orodij za livecoding vizualije, namenjenih medmrežnemu pošiljanju ter usmerjanju videa, imenovanih Hydra.

Hydra omogoča živo soustvarjanje vizualij s pisanjem preprostih tekstovnih ukazov. Takoimenova “mrežni modularni video sintetizator” je razvila programerka Olivia Jack (US/CO), ki je navdih zanj našla v analognih videomodularnih sintetizatorjih, zato je sestavljen iz posameznih bazičnih modulov, ki generirajo in obdelujejo video tok. Za razliko od drugih pristopov za ustvarjanje vizualij lahko, namesto strogega definiranja elementov, video gledamo kot tok podatkov, ki ga s povezovanjem in nizanjem osnovnih funkcij oblikujemo v kompleksne rezultate. Hydra omogoča uporabo na namizju ali pa kar iz brskalnika. Predstavitvi orodja Hydra bo sledil krajši livecoding nastop.

Na spletni predstavitvi bomo spoznali: - osnove ukaze - pošiljanje videa med več okni - analizo zvoka - moduliranje parametrov ukazov preko analize zvoka - ustvarjanje različnih interaktivnih vizualizacij

Predstavitvi bo sledil krajši livecoding nastop.

Udeležba na srečanju je brezplačna. Udeleženci potrebujejo: računalnik (s poljubnim operacijskim sistemom in z naloženim brskalnikom Chrome), solidno internetno povezavo, spletno kamero (po želji).


2. srečanje KodoVŽivetja

Kodovživetja-1.jpg

DATUM: torek, 10. marec 2020 | 18.00
LOKACIJA: @ osmo/za, Slovenska 54 (8. nadstropje), Ljubljana

Na drugem srečanju nam bo Luka Prinčič predstavil live coding v okolju Supercollider z uporabo knjižnice JITLib. Blaž Pavlica bo poročal o šoli kodiranja v živo, ki se je bo udeležil v Budimpešti. Slišali in videli pa bomo tudi kratke nastope udeležencev, natrenirane za domačo nalogo.

https://supercollider.github.io/

https://doc.sccode.org/Overviews/JITLib.html

http://www.livecoding.school/

Priporočamo udeležbo z lastnim prenosnikom.


1. srečanje KodoVŽivetja

Sonic pi.png

DATUM: sreda, 19. februar 2020 | 18.00
LOKACIJA: @ osmo/za, Slovenska 54 (8. nadstropje), Ljubljana

Na prvem srečanju se bomo spoznali med sabo, seznanili se bomo z mednarodno livekodersko organizacijo TOPLAP, na projektor in zvočnike pa bomo priključili Sonic PI, enostavno, prosto in zmogljivo orodje, primerno tako za prve korake v živo programiranje kot tudi za pot proti daljšim in večplastnim skladbam ter eksperimentom. Priporočamo udeležbo z lastnim prenosnikom.

Udeležba

Srečanja so odprta za širšo zainteresirano javnost.

Kolofon

Produkcija: Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost v sodelovanju s Konzorcijem osmo/za. Dogodke podpira Oddelek za kulturo Mestne občine Ljubljana.