Društvo LJUDMILA
Rozmanova ulica 12
1000 Ljubljana
Slovenia
Prostori: osmo/za

KodoVŽivetja 2021

(Preusmerjeno s strani KodoVŽivetja)


Mesečna srečanja skupnosti za Live coding

V letu 2020 smo pod imenom KodoVŽivetja začeli z novo serijo srečanj v sklopu PIFlab, ki jo v okrepljeni programski izvedbi nadaljujemo v letu 2021. Posvetili se bomo kodiranju v živo (Live coding), pri katerem je na ogled drobovje softvera, ki v živo generira glasbo in/ali sliko, prav tako v živo pa ga nastopajoči spreminjajo, do- in raz-grajujejo.

Kodiranje v živo ponuja dostopno in vključujočo izkušnjo digitalnega nastopa, s katero podiramo meje med programiranjem in igranjem, kompozicijo in improvizacijo, rušimo pa tudi pregrade med občinstvom in izvajalci, saj z vpogledom v zaslon nastopajočega pokukamo tudi v principe, metode in algoritme, ki proizvajajo zvočno, vizualno ali sinestetično izkušnjo, ki smo ji priča.

Izmenjavali si bomo izkušnje, interese in vprašanja, spoznali orodja in programske jezike, namenjene kodiranju v živo, se v njih preizkusili in tako drug ob drugem osvojili osnove te zabavne, intrigantne in multidisciplinarne zvrsti improviziranih audio-vizualnih nastopov ter zgradili aktivno domačo celico široke skupnosti Live koderjev po svetu.

V pomoč pa nam bosta izkušena navigatorja po vodah tehnološke umetnosti, dva Lukata - Frelih & Prinčič.

Prihodnja srečanja

3. srečanje KodoVŽivetja

Orca-preview.hardware.jpg FOTO: hundredrabbits

DATUM: četrtek in petek, 16. in 17. december 2021 | 17.00 - 19.00
LOKACIJA: @ osmo/za, Slovenska 54 (8. nadstropje), Ljubljana

ORCA - ezoterično okolje za kodiranje v živo

Orca je ezoterični programski jezik, namenjen hitremu ustvarjanju proceduralnih sekvencerjev, v katerih je vsaka črka abecede operacija, pri čemer male črke delujejo na bang, velike črke pa na vsak frame.

Orca ni sintetizator, temveč okolje za kodiranje v živo, ki lahko pošilja MIDI, OSC in UDP v vaše avdio/vizualne vmesnike, kot so Ableton, Renoise, VCV Rack ali SuperCollider.

https://github.com/hundredrabbits/Orca
https://hundredrabbits.itch.io/orca
https://metasyn.github.io/learn-orca/


Na srečanju bomo spoznali okolje Orca. Naučili se bomo, kako v gridu alfanumeričnih znakov konstruiramo ritmične in melodične vzorce. Povezali ga bomo z naborom hardverskih in softverskih sintetizatorjev. Ob koncu delavnice bomo izvedli krajši skupinski livecoding nastop.

PRIJAVA: Število udeležencev je omejeno. Prosimo vas, da svojo prijavo pošljete do 15. decembra 2021 na naslov delavnica@ljudmila.org. Delavnica je brezplačna. Udeleženci s seboj prinesejo lasten prenosnik z nameščeno Orco, lahko pa tudi MIDI sintetizator.

Orca.hello.png

Produkcija: Društvo Ljudmila. Dogodke podpira Oddelek za kulturo Mestne občine Ljubljana. Projekt je del partnerske mreže On-the-Fly, ki je sofinancirana s strani Evropske Unije, program Ustvarjalna Evropa.


Pretekla srečanja

2. srečanje KodoVŽivetja Blaz pavlica.jpg foto: Katja Goljat

DATUM: sreda, 24. marec 2021 | 18.00
LOKACIJA: interneti
STREAM: https://www.youtube.com/watch?v=2cio98M6hIw

Zakaj in kako v živo programiram glasbo in vizualije?


Blaža Pavlico že od začetka ustvarjanja glasbe zanima vprašanje, kako ustvarjalna orodja, ki jih uporabljamo, vplivajo na naše delo: kako lahko spremenijo naš pogled in kako vplivajo na naše ustvarjanje. Ta orodja so lahko tudi metode, procesi, recepti, v vsakem primeru pa je v njih zapisan določen pogled in določeno znanje. Pri razmišljanju o orodjih ga zanima nasprotje “neskončne” svobode, ki jo neko orodje daje in o omejitvah, ki jih postavlja ter kako ti dve skrajnosti različno vplivata na različna obdobja ustvarjanja.

Večina orodij za proženje zvočnih in slikovnih dogodkov, je kljub izjemnemu razvoju računalniških orodij za sintetiziranje zvoka in slike, pasivna in vnaprej določena, Pavlico zato trenutno zanimajo predvsem možnosti generiranja dogodkov za živo abstraktno glasbo in video, kjer ne gre za vnaprej zapisane score, ampak za v živo generirane ukaze in sekvence. V zadnjih letih je začel ustvarjati s programskimi jeziki (SuperCollider, Hydra, Processing, TouchDesigner...), ki odpirajo mnoge drugačne možnosti za ustvarjanje v živo zmanipulirane, improvizirane in eksperimentalne glasbe in videa, hkrati pa mu postavljajo kreativne omejitve in izzive.

Po predstavitvi prakse bo sledil avdio-vizualni nastop v živo.

BIO

Blaž Pavlica (SI/NL) je avdio-vizualni umetnik, avdio inženir, DJ in programer iz Ljubljane. Trenutno živi v Utrechtu in dela kot razvijalec spletnih strani. Diplomiral je na Fakulteti za računalništvo in informatiko na programu Interdisciplinarni študij računalništva in matematike. Na Radiu Študent skupaj z Jašo Bužinelom vodi oddajo o klubski in elektronski glasbi Partijska linija, skupaj sta tudi začela serijo klubskih dogodkov Cosmic sex, na katerih sta gostila lokalne, hrvaške, srbske in tudi britanske DJ-e. Izdal je nekaj klubsko usmerjene in nekaj eksperimentalne glasbe, ustvaril glasbo za dve plesni predstavi in en kratki film.

Nastopal je z avdio-vizualnim kolektivom Ansambel PRSA, sprva z generativnimi melodijami in zvokom, kasneje prešel na tehniko video povratne zanke, na koncu pa na generativno geometrijo in 3D rendering. V sodelovanju z Ljudmilo je zasnoval in vodil dve delavnici eno za otroke o hekanju VGA kabla in drugo o programiranju v okolju Processing. V okviru tabora PIFcamp 2020 je izvedel projekt DIY ambisonične kupole, lani pa vizualni nastop na spletnem dogodku From Scratch Session s programskim jezikom Hydra, februarja letos pa glasbeni na dogodku Transnodal livecode stream z jezikom SuperCollider.


1. srečanje KodoVŽivetja Ljudmila-delavnica.jpeg

DATUM: sreda, 6. januar 2021 | 18.00
LOKACIJA: interneti
STREAM: ARNES Jitsimeetup

Kodiranje zvočne krajine v živo

S pomočjo zvočnih posnetkov iz berlinske zvočne krajine bomo ustvarjale_i in poustvarjale_i zvočna doživetja v odprtokodnem programu TidalCycles.

Delavnica je namenjena začetnicam in začetnikom kodiranja v živo, saj bomo na delavnici po kratkem uvodu v zvočne krajine spoznali vse korake, od snemanja zvoka na javnih površinah do urejanja zvočnih posnetkov v odprtokodnem programu Audacity ter uporabe posnetkov za izgradnjo zvočnih doživetij s kodiranjem v živo. Pri kodiranju bomo uporabljali program TidalCycles.

TidalCycles si lahko pred pričetkom delavnice prenesete in namestite s pomočjo navodil za namestitev oz. pridite na namestitveno uro v torek 5. januarja 2021 ali uro pred začetkom delavnice.

O MENTORICI:
Maja Kraljič je spletna razvijalka, ki gradi feministični internet z odprtokodnim programjem. V svojem prostem času vodi digitalne delavnice, raziskuje kodo, se igra z glasbo, filmom in 3D prostori. Maja je del berlinske koderske skupnost in je članica Lezbično-feministične Univerze.

PRIJAVE:
Svoje prijave s kratkim življenjepisom (1-2 stavka) in motivacijo za udeležbo pošljite do 4. januarja na: delavnica@ljudmila.org. Udeležba na delavnici je brezplačna, število mest na delavnici pa je omejeno.

Kolofon

Produkcija: Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost v sodelovanju s konzorcijem osmo/za. Dogodke podpira Oddelek za kulturo Mestne občine Ljubljana. Projekt je del partnerske mreže On-the-Fly, ki je sofinancirana s strani Evropske Unije, program Ustvarjalna Evropa.