Društvo LJUDMILA, Slovenska 54
OSMO nadstropje, Avtotehna

pošta: Rozmanova 12
SI-1000 Ljubljana
Slovenia
e: info@ljudmila.org
t: +386 1 426 9530
f: +386 1 426 9531

pon,tor,čet,pet 9h-14h
vstop prost

KodoVŽivetja


Mesečna srečanja skupnosti za Live coding

Letos pod imenom KodoVŽivetja začenjamo novo serijo srečanj v sklopu PIFlab. Posvetili se bomo kodiranju v živo (Live coding), pri katerem je na ogled drobovje softvera, ki v živo generira glasbo in/ali sliko, prav tako v živo pa ga nastopajoči spreminjajo, do- in raz-grajujejo.

Kodiranje v živo ponuja dostopno in vključujočo izkušnjo digitalnega nastopa, s katero podiramo meje med programiranjem in igranjem, kompozicijo in improvizacijo, rušimo pa tudi pregrade med občinstvom in izvajalci, saj z vpogledom v zaslon nastopajočega pokukamo tudi v principe, metode in algoritme, ki proizvajajo zvočno, vizualno ali sinestetično izkušnjo, ki smo ji priča.

Izmenjavali si bomo izkušnje, interese in vprašanja, spoznali orodja in programske jezike, namenjene kodiranju v živo, se v njih preizkusili in tako drug ob drugem osvojili osnove te zabavne, intrigantne in multidisciplinarne zvrsti improviziranih audio-vizualnih nastopov ter zgradili aktivno domačo celico široke skupnosti Live koderjev po svetu.

V pomoč pa nam bosta izkušena navigatorja po vodah tehnološke umetnosti, dva Lukata - Frelih & Prinčič.


Prihodnja srečanja

4. srečanje KodoVŽivetja Tidal Code Screenshot.png

DATUM: torek, 9. junij 2020 | 18.00
LOKACIJA: @ osmo/za, Slovenska 54 (8. nadstropje), Ljubljana
STREAM: https://www.youtube.com/watch?v=YHtJ8OgMo0k

Na naslednjem srečanju KodoVŽivetij, posvečenemu praksam livecodinga, bomo predstavili orodje TidalCycles, ki ga je so-ustvaril pionir algorave zabav Alex McLean iz Sheffielda (UK). Okolje TidalCycles (krajše: Tidal) omogoča ustvarjanje glasbenih vzorcev za v živo programirano glasbo. Predstavitvi orodja bo sledil krajši nastop v živo.

Udeležba na srečanju je brezplačna. Priporočamo udeležbo z lastnim prenosnikom in že naloženim programom TidalCycles.


3. srečanje KodoVŽivetja Hydra3.png

DATUM: torek, 26. maj 2020 | 18.00
LOKACIJA: @ osmo/za, Slovenska 54 (8. nadstropje), Ljubljana
STREAM: https://youtu.be/h9CVPrVJG3I

Ljudmila nadaljuje s srečanjem skupnosti KodoVŽivetja! Na naslednjem dogodku iz serije srečanj, posvečenim praksam livecodinga, bomo v torek, 26. maja ob 18.00 gostili Blaža Pavlico, ki bo predstavil skupek odprtokodnih orodij za livecoding vizualije, namenjenih medmrežnemu pošiljanju ter usmerjanju videa, imenovanih Hydra.

Hydra omogoča živo soustvarjanje vizualij s pisanjem preprostih tekstovnih ukazov. Takoimenova “mrežni modularni video sintetizator” je razvila programerka Olivia Jack (US/CO), ki je navdih zanj našla v analognih videomodularnih sintetizatorjih, zato je sestavljen iz posameznih bazičnih modulov, ki generirajo in obdelujejo video tok. Za razliko od drugih pristopov za ustvarjanje vizualij lahko, namesto strogega definiranja elementov, video gledamo kot tok podatkov, ki ga s povezovanjem in nizanjem osnovnih funkcij oblikujemo v kompleksne rezultate. Hydra omogoča uporabo na namizju ali pa kar iz brskalnika. Predstavitvi orodja Hydra bo sledil krajši livecoding nastop.

Na spletni predstavitvi bomo spoznali: - osnove ukaze - pošiljanje videa med več okni - analizo zvoka - moduliranje parametrov ukazov preko analize zvoka - ustvarjanje različnih interaktivnih vizualizacij

Predstavitvi bo sledil krajši livecoding nastop.

Udeležba na srečanju je brezplačna. Udeleženci potrebujejo: računalnik (s poljubnim operacijskim sistemom in z naloženim brskalnikom Chrome), solidno internetno povezavo, spletno kamero (po želji).


2. srečanje KodoVŽivetja

Kodovživetja-1.jpg

DATUM: torek, 10. marec 2020 | 18.00
LOKACIJA: @ osmo/za, Slovenska 54 (8. nadstropje), Ljubljana

Na drugem srečanju nam bo Luka Prinčič predstavil live coding v okolju Supercollider z uporabo knjižnice JITLib. Blaž Pavlica bo poročal o šoli kodiranja v živo, ki se je bo udeležil v Budimpešti. Slišali in videli pa bomo tudi kratke nastope udeležencev, natrenirane za domačo nalogo.

https://supercollider.github.io/

https://doc.sccode.org/Overviews/JITLib.html

http://www.livecoding.school/

Priporočamo udeležbo z lastnim prenosnikom.


1. srečanje KodoVŽivetja

Sonic pi.png

DATUM: sreda, 19. februar 2020 | 18.00
LOKACIJA: @ osmo/za, Slovenska 54 (8. nadstropje), Ljubljana

Na prvem srečanju se bomo spoznali med sabo, seznanili se bomo z mednarodno livekodersko organizacijo TOPLAP, na projektor in zvočnike pa bomo priključili Sonic PI, enostavno, prosto in zmogljivo orodje, primerno tako za prve korake v živo programiranje kot tudi za pot proti daljšim in večplastnim skladbam ter eksperimentom. Priporočamo udeležbo z lastnim prenosnikom.

Udeležba

Srečanja so odprta za širšo zainteresirano javnost.

Kolofon

Produkcija: Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost v sodelovanju s Konzorcijem osmo/za. Dogodke podpira Oddelek za kulturo Mestne občine Ljubljana.