Društvo LJUDMILA
Rozmanova ulica 12
1000 Ljubljana
Slovenia
Prostori: osmo/za

Kakofonija Kakovizija

Cirkulacija2: Kakofonija Kakovizija
Skupinska postavitev instalacije na meji med zvokom in svetlobo.

Sodelujoči kvartet: Alessandro Di Giampietro, Stefan Doepner, Boštjan Leskovšek in Borut Savski.

Dva javna dogodka: otvoritveni (apolinični) 17. aprila in zatvoritveni (dionizični) 18. aprila 2019. | 20.00
@ osmo/za, Slovenska 54, Ljubljana


Projekt v skupnem prostoru osmega nadstropja stolpnice Avtotehna na Bavarcu, Slovenska 54, bo implozija siceršnjih dimenzij prostora Cirkulacije2. Pretiravanje do meja nasičenosti. Glavno polje nasičenja bo potekalo s svetlobnimi viri, pri tem pa bomo uporabili različne enostavne in kompleksne premične mehanizme, ki proizvajajo podobe na način senc (senčno gledališče), presevanja, skenanja, utripanja. Zvok bomo jemali s svetlobnimi senzorji na osenčenih površinah in ga ustrezno neposredno obdelovali, kar pomeni, da imamo opravka s sklopljenim (kibernetskim) sistemom.

Želja je destabilizirati točko opazovališča (oko opazovalca/ obiskovalca) in prenos na prav tak fizični občutek. Prostor utripa / diha, gor je dol in levo je desno, vrtenje gre v vse smeri – antigravitacijski eksperiment? Premikanje po prostoru je seveda zaželeno – udeleženci/ obiskovalci so del presevanega prostora.

Gori je doli, doli je gori, levo je desno, desno je levo, znotraj je zunaj, zunaj je znotraj… so enačbe, ki so v človeški govorici popolna nasprotja – protislovja. Morda kažejo na sodobne nedefiniranosti – vseenosti, hibridne realnosti. Nekdanje trdne konstelacije, ki so govorile resnice, so zgorele same v sebi – energetsko in interpretativno implodirale. Išče se novih trdnosti. Dotlej vlada breztežnosti prostor – prostor brez teže, vsebine brez teže – v svojih skrajno relativiziranih in omejenih koordinatah veljavnosti.

In vendar je morda ravno tako poljuben prostor živ prostor – osvobojen bremen ideologij in enoznačnosti. Mračen temen gozd, kjer so že sence čudno nevarne.

CV

Stefan Doepner je študiral na likovni akademiji v Bremnu (1991/1996). Med drugim je soustanovitelj f18institute(1996), KUD Obrat (2006, Ljubljana) in Cirkulacije2 (2007, Ljubljana). S f18institute sodeloval pri izdelavi Stelarcovih Exoskeleton, Motion Prosthesis in Walking Head Robot, 1998 - 2014; glasbena spremljava za Črna magija Bela tehnika, projekt V. Repnika, I. Štromajerja, R. Klančnika, EPK, Velenje; JedinicaJedan/UniteOne, elektromagnetni orkester, festival Speculum Artium 2013, DDT Trbovlje; 2014 Jedinica_Jedan vol.2, in 300.000 V.K. Instalacija, skupinska razstava Kozmos, Mestna galerija, Ljubljana. Leta 2014 je bil gostujoči predavatelj na Umetniški akademiji v Karlsruheju, leta 2015 pa na visoki šoli Joanneum v Grazu. Leta 2015 je imel samostojno razstavo v okviru festivala Palinsesti v San Vitu, Italija. In seveda vsi projekti Cirkulacije2.

Alessandro Di Giampietro se pri svojem umetniškem delovanju ukvarja s fotografijo, video inštalacijami in performansi, pri čemer ruši konvencionalne pripovedne oblike ter zidove med realnostjo in fikcijo. Vsa svoja dela realizira z amatersko opremo oz. povsem vsakdanjimi napravami, kot so npr. pametnimi telefoni. V letu 2018 je v sodelovanju s Cirkulacijo2 na Špici v Ljubljani dva tedna gostoval s kontejnerjem umetniških artefaktov Zadeve | Cose; delom projekta Karkoli mislite da sem, prav tisto nisem | Whatever you think I am that is what I’m not (Cirkulacija2, 2017).

Boštjan Leskovšek, zvočni umetnik in poet, navdušenec nad tehnologijo, znanostjo, filozofijo in sodobno umetnostjo kar združuje = druži v iniciativi Cirkulacija2. Soustanovitelj gibanja POPOPO (POezija PO POšti). Med drugim je sodeloval na Vmesnih prostorih/Intermediate Spaces 2006/07 v galeriji ESC Graz in Galeriji Kapelica, pri Projektu NanoŠmano; ustvarjanje z znanstveniki in umetniki v produkciji galerije Kapelica (2010-12) ter skupinsko in kot avtor pri vseh projektih Cirkulacije2. Izdane plošče pri Trivia Records: Narava potrpežljivosti 2007, Puščava realnega 2008,VesOlje 2003/10, Cirkulacija2 in Bogdana Herman 2009, Vmesni Prostori 2009, XL Experiment, Ves Olje http://www.3via.org/records/, Površina Dogodka 2010.

Borut Savski je umetnik, skladatelj in producent kulturno-umetniških dogodkov. Njegovo tehnično polje je elektronika, mehatronika in programiranje. Od leta 1999 gradi različne naprave in stroje – dinamične skulpture. Pri vseh zasnovah in organizacijah dogodkov Cirkulacije2 je Borut Savski eden od dveh glavnih snovalcev in organizatorjev ter tudi redno nastopajoči. Z Bogdano Herman je med 2010-2013 ter 2016-2017 zasnoval dva dela projekta Novokomponirane slovenske ljudske. V 2015 je bil del ekipe, ki je nastopila na mednarodnem radijskem umetniškem dogodku Art’s Birthday Party, ki je potekal v evropski mreži radijskih postaj (EBU), konec decembra 2015 pa v okviru dogodkov Beli šum, v organizaciji Zavoda Uho:oko v Centralni postaji v Mariboru drugo varianto performansa Tako umira pravični.

Produkcija: Društvo Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost in Zavod Projekt Atol. Projekt sta podprla Oddelek za kulturo Mestne občine Ljubljana in Ministrstvo za kulturo RS.