Društvo LJUDMILA
Rozmanova ulica 12
1000 Ljubljana
Slovenia
Prostori: osmo/za

James Powderly in Eun-Jung Son

James Powderly in Eun-Jung Son: Predstavitev umetnikov
Datum: Sreda, 18. januar, ob 19. uri

* * *

Rezidenčni umetniški program Kulturnega centra Tobačna 001 (Muzej in galerije mesta Ljubljane) zajema sodelovanje z nevladno organizacijo enkrat letno, tokrat z Ljudmilo. Na Ljudmilinem Digitalnem obroku se bosta na začetku svojega umetniškega bivanja v Ljubljani s svojimi dosedanjimi deli predstavila James Powderly in Eun-Jung Son.

Powderly bo predstavil aktivnosti v okviru Graffiti Research Lab (GRL) – umetniške skupine, ki je zavezana razvijanju in širitvi eksperimentalne odprtokodne tehnologije za urbano komuniciranje. GRL je povezana tudi s Free Art and Technology Lab (FAT Lab), ki trenutno združuje 21 hekerjev, umetnikov, programerjev, inženirjev in oblikovalcev s skupnim interesom širitve sodelovanja pri rabi javnih prostorov. Za tem bo predstavil 24-urni vzdržljivostni performans iz leta 2010, Torture Classics, uprizorjenega in v živo predvajanega prek spleta v Kreativnem centru Gyeonggi v Daebudu (Republika Koreja). Umetnik je bil podvržen grozni pop glasbi, s katero so zasičeni naši radijski valovi in mučenju s strani izkušenega zasliševalca Hansa Bernharda iz UBERMORGEN.COM. Performans je bil odmev postopkov mučenja, ki ga izvajajo številne sedanje vlade in umetnikove osebne izkušnje šestdnevnega bivanja v pekinškem zaporu v času Olimpijskih iger 2008.

Eun-Jung Son bo v drugem delu predstavitve govorila o posebni metodi delavnic za otroke, Dream Move, ki združuje šport, medijsko umetnost in programiranje in služi vzpodbujanju fizične aktivnosti.

* * *

James Powderly je oblikovalec in učitelj, ki že od leta 1996 deluje na področjih odprte kode, kreativnega tehnološkega oblikovanja, vesoljske robotike, oblikovanja tatujev, rokenrola, izobraževanja in medijskih umetnosti. Njegovo umetniško in oblikovalsko delo je bilo razstavljeno na šestih celinah in dve izmed njegovih umetniških del sta del stalne razstave muzeja novejših umetnosti MoMA v New Yorku. Njegov prvi celovečerni film je bil premierno prikazan na filmskem festivalu leta 2008. Sodeloval je pri večjem številu mednarodnih pripravništev in štipendiranj z organizacijami, kot so Eyebeam OpenLab in Gyeonggi Creation Center ter osvojil veliko nagrad, vključujoč nagrado Oblikovalskega muzeja v Londonu za oblikovalsko rešitev leta na področju interaktivne umetnosti, nagradi Ars Electronice Golden Nica in Award of Distinction – umetniški nagradi na Art Basel v Švici, nagrado Future Everything Award in nagrado Excellence Prize na Festivalu novomedijskih umetnosti na Japonskem. James je soustanovitelj nagrajenih Graffiti Research Lab in Free Art and Technology Lab, mednarodne delavnice pionirjev odprtokodne umetnosti. Prav tako je eden izmed članov ekipe, ki je ustvarila in vodila Nasina vozila Mars Exploration Rover in Phoenix Lander. James je bil zaposlen na Parsons The New School for Design in je trenutno asistent profesor na univerzi Hongik. Revija Time je uvrstila Jamesa na njihov seznam naj 10 gverilskih umetnikov vseh časov. Trenutno živi v Seulu v Republiki Koreji, kjer je osnoval lasten oblikovalski atelje poimenovan »Nasa Factory«.

* * *

Eun-Jung Son poučuje mlade od leta 2006 naprej. Diplomirala je na področju oblikovanja vizualnih komunikacij na Ženskem kolidžu Soongeui in na področju izobraževanja na Korejski univerzi. Poučevala je mlade, vključno z avtistično mladino in otroke z Aspergerjevim sindromom ter vodila izobraževalne delavnice v Koreji, Maleziji in Afriki. Eun-Jung Son je ustanoviteljica mednarodno priznanega, inovativnega izobraževalnega programa Dream Move, ki vključuje tehnologijo, ustvarjalnost in fizično vzgojo. Je izvršna direktorica in soustanoviteljica oblikovalskega ateljeja Nasa Factory v Seulu.

* * *

Nasa Factory, kar v korejščini pomeni »tovarna vijakov« je umetniško – oblikovalski atelje za raziskave in razvoj v Seulu (Republika Koreja) specializiran za področja novomedijskih tehnologij, oblikovalskih storitev ter proizvodnje izvirne in unikatne opreme za področja umetnosti, zabavništva in potrošniške industrije. Atelje sta leta 2011 ustanovila James Powderly in EJ Son.

V sodelovanju s portalom ArtistTalk.eu.

Program Ljudmila pri KUD France Prešeren Trnovo in društvo Ljudmila, laboratorij za znanost­­­ in umetnost podpirata Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Republike Slovenije in MOL – Oddelek za kulturo.