Društvo LJUDMILA, Slovenska 54
OSMO nadstropje, Avtotehna

pošta: Rozmanova 12
SI-1000 Ljubljana
Slovenia
e: info@ljudmila.org
t: +386 1 426 9530
f: +386 1 426 9531

pon,tor,čet,pet 9h-14h
vstop prost

Interaktivna tapiserija

Nosljiva elektronika in e-tekstilije za punce.

Cipke interaktivna-tapiserija ii.jpg DATUM: Od torka do sobote, 14. - 19. aprila, med 17. in 20. uro
MENTORICA: Lynne Bruning
LOKACIJA: Multimedijski center K6/4, Kersnikova 4, Ljubljana

O delavnici

Interaktivna tapiserija je uvodna multidisciplinarna delavnica s poudarkom na e-tekstilijah. Vsaka udeleženka bo oblikovala in izdelala dve e-tekstiliji - dve zapestnici z LED lučkami. Ena zapestnica bo reagirala na svetlobo in druga na zvok. Z uporabo aluminijastega traku, prevodnega sukanca, senzorjev, mikrokontrolerjev, LED lučk in 3V baterij, v kombinaciji z lokalnimi tekstilnimi vzorci in materiali, se bodo udeleženke naučile, kako osnovne tehnike šivanja povezati z elektroniko in kako sprogramirati ATtiny45 mikrokontroler. Zapestnice bodo na zaključni razstavi, izdelkov udeleženk delavnic v okviru iniciative Č I P k e ob koncu leta, razstavljene kot interaktivna tapiserija, katere del bo vsaka od udeleženk ob koncu rastave lahko odnesla domov.

O mentorici

Lynne Bruning je mednarodno uveljavljena modna oblikovalka, DIY hekerka in ustvarjalka ter inovatorka na področju takoimenovane „wearable“ umetnosti, e-tekstilij, adaptivnih tehnologij in novih medijev. Poznamo jo predvsem po internetnih poučnih oddajah eTextile Lounge, ter kot dolgoletno izvršno producentko legendarnega festivala Burning Man. V svojem delu združuje diplomo iz nevrofiziologije, magisterij iz arhitekture ter različne tekstilne prakse, ki so globoko zakoreninjene v njeni družinski zgodovini, s čimer kreativno združuje svetove znanosti, tekstilij, mode in tehnologije. Njeni prepoznavni, inovativni in nagrajeni dizajni v tkaninah prepoznavajo več kot zgolj kos blaga ter odpirajo vrata v razumevanje kompleksnejših tehnologij oblikovanja površin današnjega časa.

Prijava

Za udeležbo na ČIPkasti delavnici ni potrebno predhodno znanje, zgolj zvedavo oko, uho in ročice. Na razpolago bodo vsi materiali, ki jih boste udeleženke potrebovale za izdelavo projekta. Delavnica je namenjena izključno ženskam, število udeleženk je, zaradi zagotavljanja kar se da celostne izkušnje delavnice, omejeno na 10. Delavnica bo potekala v angleščini. Delavnica je brezplačana, obvezna je predhodna prijava preko spletnega obrazca. Svojo udeležbo boste udeleženke potrdile s kavcijo v višini 15 €, ki jih po končanih delavnici dobite nazaj. Za vse, ki se delavnice ne morete udeležiti, bi pa se radi priučili ČIPkastih spretnosti, bomo na spletnih straneh ČIPk in Ljudmile objavili potek izdelave in uporabe pričujočih e-tekstilij. Zainteresirane vabljene tudi na srečanja ČIPk na Kersnikovo 4 vsak ponedeljek ob 18. uri. Odprti laboratorij je namenjen medsebojnem učenju in nadgradnji znanj, ki so jih udeleženke pridobile na delavnicah.

Produkcija: Multimedijski center K6/4, iniciativa Č I P k e
Koprodukcija: Zavod Projekt Atol in Društvo Ljudmila.

Izvedbo delavnice so omogočili Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana, JSKD in ŠOU v Ljubljani.