Društvo LJUDMILA
Rozmanova ulica 12
1000 Ljubljana
Slovenia
Prostori: osmo/za

Haptic Fader

Delavnica izdelovanja haptične naprave pod vodstvom Alexandrosa Kontogeorgakopoulosa.

Haptic Fader Workshop.jpg

DATUM: 5. - 6. marec 2019 | 17.00 – 20.00
MENTOR: Alexandros Kontogeorgakopoulos
LOKACIJA: osmo/za, Slovenska 54, 1000 Ljubljana
PRIJAVE: delavnica@ljudmila.org

O delavnici

Haptični fader je force-feedback drsni potenciometer, ki omogoča vključevanje čuta tipa v digitalne glasbene instrumente in naravnejši stik z elektronsko zvočno opremo. Haptični fader je bil tekom večletnega akademskega in umetniškega raziskovanja oblikovan in razvit za uvajanje glasbenikov, zvočnih umetnikov, medijskih umetnikov in interaktivnih oblikovalcev v haptiko – polje, do katerega so imele prej dostop zgolj redke institucije.

Je edina cenovno dostopna haptična naprava za splošno rabo, ki temelji na odprtokodni strojni opremi in odprtokodnih elementih programske opreme za ustvarjalne skupnosti. Ustvarjalca naprave, dr. Edgar Berdahl in dr. Alexandros Kontogeorgakopoulos sta z delavnicami in predstavitvami gostovala na več mednarodnih konferencah, univerzah in dogodkih za širšo publiko, kot je npr. festival Ableton's Loop. Skozi leta so bile različne verzije naprave uporabljene v kompozicijah in avdiovizualnih perfromansih v ZDA in Evropi.

Na delavnici bodo udeleženci sestavili lasten haptični fader in se naučili programiranja enostavnih haptičnih interakcij v vizualnih programskih okoljih Max in Pure Data. Udeleženci ne potrebujejo predhodnih izkušenj z elektroniko in digitalnim izdelovanjem. Izkušnje s programiranjem so zaželene, a niso nujno potrebne. Udeleženci naj za programiranje naprave s seboj prinesejo prenosni računalnik in vnaprej namestijo Max (brezplačen prvih 30 dni) in Pure Data.

O mentorju

Alexandros Kontogeorgakopoulos je akademik, glasbenik in umetnik. Kot transdisciplinarni raziskovalec ustvarja na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije. Izobraževal se je na področju naravoslovja, inženirstva in glasbe, kar se odraža tudi v naravi njegove ustvarjalne prakse in njegovega raziskovanja znanosti in tehnologije. Po zaključku doktorskega študija v Franciji leta 2008, se je pridružil Cardiff School of Art and Design (CSAD) na metropolitanski univerzi v Cardiffu, kjer kot višji predavatelj predava Zvok in Medijsko teorijo. Njegova umetniška dela, ki vključujejo avdiovizualne nastope, instalacije in kompozicije, so bila predstavljena v Evropi in ZDA. Kot umetnik in raziskovalec pogosto razvija lastno programsko in strojno opremo in raziskuje inovativne tehnične, konceptualne in umetniške pristope.

Je partnerski koordinator mreže EASTN-DC (European Art Science Technology Network - Digital Creativity project), ki je sofinancirana s strani Evropske Unije. Je soustanovitelj StiwdioEverywhere, umetniškega in oblikovalskega studia, ki v slogu digitalnih nomadov deluje potujoč po svetu in oneContinuousLab-a, laboratorijskega studia za transdisciplinarno umetniško raziskovanje s sedežem v Atenah.

https://www.cardiffmet.ac.uk/artanddesign/staff/Pages/alexandroskontogeorgakopoulos.aspx

Prijava

Kotizacija za delavnico znaša 60 € in mora biti poravnana na mestu, pred začetkom delavnice. Kotizacija krije stroške materialov, končni izdelek ostane v vaši lasti. Delavnica bo potekala v angleščini. Število udeležencev je omejeno, zato se, prosimo, prijavite/najavite na delavnica@ljudmila.org.

Kolofon

Izobraževalni program laboratorija za znanost in umetnost Ljudmila podpirajo Ministrstvo za kulturo (v koprodukciji z Zavodom Projekt Atol), Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo in mreža EASTN-DC, ki je sofinancirana s strani Evropske Unije, program Kreativna Evropa.

Eu flag creative europe co funded pos rgb right web.jpg Eastn-dc.png