Društvo LJUDMILA
Rozmanova ulica 12
1000 Ljubljana
Slovenia
Prostori: osmo/za

HEX lag

HEX lag
Delavnica izdelave avtorskega elektronskega inštrumenta

MENTORJA:
Anže Sekelj in Staš Vrenko

DATUM:
Petek, 10. junij 2022: 14.00–18.00

LOKACIJA:
Kino Šiška, Trg prekomorskih brigad 3, 1000 Ljubljana

PRIJAVA:
Kotizacija za delavnico znaša 40 € in mora biti poravnana na mestu pred začetkom delavnice. Kotizacija krije stroške materialov. Končni izdelek ostane v vaši lasti. Delavnica bo potekala v angleščini. Število udeležencev je omejeno. Prijave sprejemamo na delavnica@ljudmila.org.

HEX WWW
HEX Instagram Hex lag graphics Fin 2 3.jpg Po delavnici HEX 1.0, ki smo jo na festivalu MENT izvedli leta 2020, s ponosom predstavljamo njeno nadaljevanje.

Pod mentorstvom umetnikov Anžeta Seklja in Staša Vrenka bo premierno izvedena delavnica izdelave avtorskega elektronskega inštrumenta HEX LAG iz semi-modularne serije elektronskih zvočil HEX. Gre za digitalni inštrument za procesiranje zvoka s potenciometri za moduliranje signala ter interaktivno taktilno površino za neposredno upravljanje z zvokom. Digitalno simulira analogne bucket brigade delay čipe (značilne za chorus, flanger in karplus-strong), omogoča pa tudi funkcije pitch shiftanja, downsamplanja, itd.

Kot njegov predhodnik HEX 1.0 tudi LAG preko svoje nenavadne oblike preiskuje nove načine interakcije in proizvajanja zvoka z različnimi inštrumenti. Posamezni moduli iz serije lahko delujejo kot samostojni inštrumenti/efekti, lahko pa se združujejo tudi v različne modularne kompozicije. Modularnost inštrumenta omogoča uporabniku mnogotere kombinacije in uporabo z predobstoječimi viri zvoka, kot na primer v zaporedni vezavi kitarskih efektov, sintetizatorjev, pametnih telefonov in elektro-akustičnih inštrumentov.

Delavnica bo poleg izdelave obsegala tudi improvizirani skupinski nastop. Udeleženci se bodo tako preizkusili v možnih načinih uporabe zvočila za raznovrstne umetniške izraze in kolektivnem glasbenem ustvarjanju.

O mentorjih

Anže Sekelj je večkrat nagrajeni intermedijski umetnik, aktiven na več področjih umetniškega ustvarjanja. Njegova dela, pri katerih uporablja različne tehnike in tako briše meje med izraznimi sredstvi, se preko zvoka in specifičnega vizualnega jezika poigravajo s percepcijo prostora in časa. Avtorjevi projekti so bili med drugim razstavljeni tudi v Nacionalnem muzeju Centro de Arte Reina Sofia, Taipei Digital Art Center, Palais des Beaux-Arts de Lille, itd. O njih pa so poročali svetovno znani mediji, kot so The Calvert Journal (galerije Calvert 22), Pitchfork, The Fader, XLR8R, itd.

Staš Vrenko je intermedijski umetnik, glasbenik in oblikovalec elektronskih instrumentov. Magistriral je na oddelku za kiparstvo na ALUO v Ljubljani (cum laude) in za magistrsko delo prejel študentsko Prešernovo nagrado. Njegova umetniška praksa združuje različna polja umetnosti, s poudarkom na raziskovanju zvoka, elektronskih medijev in tehnologij, kineticizma in performativnosti. V zadnjih letih se je predstavil z več samostojnimi projekti: ,ločene vrednosti (osmo/za, 2021), Izdelave (P74, 2020), Plošča (Kino Šiška, 2019), Zanke v prenosu (osmo/za, 2018), Tehnike posvojitve (P74, 2017) in Veznik (MoTA, 2016). Razstavljal je tudi na več skupinskih razstavah, mdr. na mednarodnem festivalu Agora Creative (Grenoble, 2019), Pixxelmusic (2019), MFRU_25 (2019), Kiblix (2017), mednarodnem festivalu Svetlobna Gverila (2015 in 2016), v Galeriji Vžigalica (2012), Galeriji Škuc (2013),v sklopu projekta Liminale na U3| 7. Trienale sodobnih umetnosti v Sloveniji (SCCA Ljubljana , 2013), in drugje.

Sekelj Vrenko.jpg

HEX 1.0


Kolofon

Produkcija: Društvo Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost
Koprodukcija MENT Ljubljana
S podporo MOL – Oddelek za kulturo.