Društvo LJUDMILA
Rozmanova ulica 12
1000 Ljubljana
Slovenia
Prostori: osmo/za

Graffiti jam x VJ Graffiti


  • Datum: Sobota, 2. julij, od 12.00 dalje (grafiti); od 21.30 dalje (VJ mapping)
  • Lokacija: Hall of Fame (košarkarsko igrišče za Celico), Metelkova Mesto


Hall of Fame bo ponovno oživel v celodnevnem prepletu sprejev, valjčkov in video projekcij v sklopu Ljubljana Street Art Festivala. Na skupinski črno-beli poslikavi bo ponovno sodelovalo več kot trideset pripadnic in pripadnikov grafitarske scene, njihove stvaritve pa bodo nato v večernih urah video mapirali VJ-ji z avdio-reaktivnimi vizualizacijami. Doživetju, na katerem se v živo srečata ulična in digitalna umetnost, bo piko na i postavila glasbena spremljava izpod prstov DJ Dulasha.

VJ Lineup:


VJ-Grafiiti 2021 3.png

O nastopajočih

BubblesFractals (Amadej Plesničar) je tehnik računalništva, ki trenutno zaključuje študij hortikulture. Z umetnostjo se je ljubiteljsko začel ukvarjati leta 2017, svoje znanje je počasi nadgrajeval v različnih medijih (lineart, fractals, digitalna umetnost, fotografija in VJ-anje). Na letošnjem Laboratoriju Svetlobne Gverile (Podatkovne krajine) je v sodelovanju z Markom Plahuto in Beam Team realiziral umetniško delo “Samooskrba”. Njegov debitantski nastop na A/V2V #2 je ostro začrtal njegovo pot na področju živih vizualizacij glasbe, po kateri se odtlej strmo vzpenja. Nekega dne pričakuje, da se bodo vsi mediji njegovega ustvarjanja združili v eno. Pri svojem umetniškem ustvarjanju se ukvarja z vizualizacijo zvoka in idejami, izgubljenimi v abstraktu človeške psihe.

FŠK oz. Boštjan Čadež je intermedijski umetnik. Študiral je industrijsko oblikovanje na ALUO v Ljubljani. Sočasno je bil aktiven kot grafitar ter objavil tri kompilacije zvočno odzivnih animacij na internetni strani takrat popularnega mp3-predvajalnika Winamp. Z interaktivno računalniško igračo Line Rider (2006), oblikovano pod mentorstvom profesorja Zdravka Papiča, je bil uspešen na svetovnem trgu in za delo prejel prestižno nagrado za inovacijo na srečanju razvijalcev računalniških iger v San Franciscu. Aktivno deluje na področju videoprojekcij, ki so generirane v realnem času. Je eden ključnih ustvarjalcev na področju videomapiranja v slovenskem prostoru. Z intermedijskim umetnikom Markom Batisto sta zasnovala performans Časovni diagrami (2013), istega leta je prejel tudi nagrado zlata ptica v kategoriji intermedijske umetnosti in v produkciji Zavoda Aksioma razvil robotsko instalacijo Avtoportret. Z videoprojekcijami v realnem času deluje kot član razširjene ekipe umetniškega kolektiva Cirkulacija 2, s katero je med drugim mapiral pročelje ZRC SAZU (2010). V okviru Cirkulacije 2 je zasnoval številne mapirane videopovršine v projektih URBI et ORBI/Platforma za totalno umetnost (2011).

knnz dokončuje magisterij na ALUO, smer Video in novi mediji. V svojem ustvarjanju raziskuje naravo, tehnologijo in posameznika ter njihovo medsebojno prepletanje. Dela največkrat predstavi v obliki video instalacij in VJ nastopov. Sodeluje na V2V dogodkih v Osmo/zi, soustvarja z glasbenico Teto Meto kot VJ-ka na koncertih in je del kolektiva Nimaš izbire, kjer deluje kot VJ-ka in vizualna umetnica. Z vizualijami je spremljala nastopajoče na Sonici, festivalu Libertas, Kunigundi, InSonic in LJSAF. Zadnja tri leta sodeluje s festivalom Svetlobne gverile – najprej preko Laboratorija Svetlobna gverila (Platonova telesa, Razširjena resničnost)–, kjer se je letos predstavila s samostojnim projektom Sam si plačilo za vse v sodelovanju z Luko Lavrencijem. Njen lanskoletni nastop na VJ Grafitih je pripeljal do samostojnega umetniškega dela AR Mural, ki ga letos na prenovljeni fasadi Kina Šiška predstavljata z umetnikom Markom K. Gavezom.

LiAra T'Soni (Farah Sara Kurnik) je ljubljanska vizualna umetnica, ki ustvarja na področju grafičnega oblikovanja in videa. Trenutno študira na Naravoslovnotehniški fakulteti, smer Grafična in medijska tehnika. Oblikovala je že mnogo grafičnih podob za slovenske in tuje glasbenike, glasbene dogodke in razstave, znotraj katerih prevzema tudi vlogo VJ-ke. Med drugim jo zanima eksperimentiranje v mediju digitalnega kolaža, v katerem gradi razne artefakte spekulativne realnosti. Njeni interesi se razširjajo tudi na področja industrijskega oblikovanja in novih tehnologij, ki brišejo meje med umetnim in organskim ter vplivajo na pojmovanje človeškega. Leta 2021 je sodelovala pri 34. grafičnem bienalu: Iskra Delta.

Nino Kovač aka VJ Kino Novac navdih za svoje ustvarjanje išče v poslušanju glasbe, proučevanju spominov, ljudi in okolij, virtualnih in resničnih. Njegovo ustvarjanje vedno temelji na trenutni obsesiji oziroma fazi. Podobe na plan spravi skozi risbo ali videoposnetka s telefona, občasno tudi ukrade kak kader iz animejev. Vajb, ki ga odsevajo njegove video projekcije je navadno nekoliko temačen, utopičen, sanjski, nostalgičen, je pa tudi igriv in “cute”. Njegova karierica za projektorjem se je pričela na eventu v Klubu K4 pod okriljem Phi kruja leta 2017. Nadaljuje jo kot uradni rezident na vseh njihovih dogodkih in na dogodkih serialke od:vod.

Mark Caserman je kreativni grafik in animator, medijski tehnik, ki se rad spušča v podrobnosti in se nenehno uči novih trikov in uporabe različnih programov. Svoja raziskovanja in uprizarjanje živih vizualizacij je že večkrat predstavil v sklopu izobraževalno-performativne platforme V2V, festivala Svetlobna gverila in glasbenih dogodkov v sklopu serialke KFT0.

VJ Periklea s svojimi geo-organskimi vizualijami opremlja dogodke v številnih domačih klubih (Monokel, Tiffany, K4, Menza pri Koritu, Pritličje ...) in na festivalih, kot videastka je pri različnih gledaliških in plesnih predstavah sodelovala z režiserjem Brankom Potočanom. Več let je oblikovala Časopis za kritiko znanosti, piše pa tudi poezijo, nastopa kot klaviaturistka glasbene skupine Croon ter sokreira v zvočnem duetu Tranzistor z Majo Pahor.

rastrLAB
oz. Urša Čuk je vizualna in digitalna umetnica. V svojem ustvarjanju združuje fotografije, video in digitalne teksture v vizualna dela, ki se gibljejo med retro in distopičnih krajinah. Trenutno kot VJ-ka sodeluje z glasbeno zasedbo Monstrumental in DJ-ko maiaB, klubom Monokel in Društvom Parada Ponosa.

Kolofon

Produkcija: V2V, Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost, osmo/za.
Projekt je del mreže EASTN-DC, ki jo sofinancira program Evropske unije Ustvarjalna Evropa.
Zahvale: Zavod Projekt Atol, Forum Ljubljana, Zavod Kersnikova