Društvo LJUDMILA
Rozmanova ulica 12
1000 Ljubljana
Slovenia
Prostori: osmo/za

Form From Form (sl)

Form From Form je interaktivna instalacija Dana Adlešiča, Tilna Sepiča in Matica Potočnika.
Festival Svetlobna gverila // Od 28. maja do 30. junija 2013 @ Galerija Vžigalica .

Formfromform gif.gif

Konceptualna zasnova

Obiskovalce črne kocke optično zaznava tipalo za vnos podatkov o gibanju (kinect), del fizičnega vmesnik Form From Form, v povratni zanki pa projicira virtualno 3D mrežnico, ki zabriše meje med online povezanim virtualnim telesom in offline izključenim fizičnim telesom. Prostorska potopitev v hibridno okolje povzroči izkušnjo obogatene realnosti, pri kateri se bistveno spremeni zaznavanje lastnega fizičnega stanja. Prostor je napolnjen z zvoki, ki se odzivajo na stopnjo gostote 3D mrežnice. Svetlobna mreža pa se zunanjim opazovalcem prikazuje zgolj kot obris ali navidezni hologram brez izrazitih individualnih značilnosti. Ta ugrabitev posamičnosti predstavlja odsotnost telesa na spletu oz. nesposobnost združevanja spletne identitete z offline osebo, kar v skrajnih primerih povzroči spletno asocialno vedenje brez zadržkov. Fizični vmesnik spodbuja razlikovanje oblik kljub njihovi navidezni podobnosti. (Ida Hiršenfelder)

O avtorjih

Dan Adlešič je intermedijski umetnik in oblikovalec ter absolvent oblikovanja na ALUO. Pri oblikovanju produktov se nanaša na obrtniške metode in prakse, ki jih povezuje z digitalnimi tehnologijami in s tem raziskuje novomedijsko kulturo. Tekom študija je bil na izmenjavi v Gothenburgu na Švedskem, je MOL-ov štipendist, v zadnjih dveh letih pa je razstavljal na več kot 20. razstavah in bienalih doma in v tujini.

Tilen Sepič je soustanovitelj co-working prostorov Kreativna cona Šiška, kreativne skupine Rompom in kolesarskega kulturnega društva Muslauf. Sodeloval je pri neštetih umetniških projektih in instalacijah s področja interaktivnega videa in fotografije, AV instalacij, 3D tiskanja, tape-art akcij in inovativnih rešitev pri oblikovanju interierja. Je prejemnik številnih oblikovalskih nagrad (nazadnje za projekt pop-up-dom), ustvarja cinemagraphe in je član intermedijske zasedbe Theremidi Orchestra.

Matic Potočnik je absolvent Fakultete za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani. Ukvarja se z novimi tehnologijami, razvojem raznovrstnih programov in prekomerno uporabo interneta. Z Dominikom Mahničem je sodeloval pri projektu Lumen - Risanje v povečani realnosti (razstavljen v Galeriji Alkatraz, Galeriji ŠKUC in festivalu Device_art v Zagrebu).

Produkcija

Projekt je nastal v koprodukciji Strip Cora/Foruma Ljubljana in Društva Ljudmila (zanj Tina Dolinšek). Premierno je bil predstavljen na Festivalu Svetlobna gverila 2013.

Projekt je podprla Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo.