Društvo LJUDMILA, Slovenska 54
OSMO nadstropje, Avtotehna

pošta: Rozmanova 12
SI-1000 Ljubljana
Slovenia
e: info@ljudmila.org
t: +386 1 426 9530
f: +386 1 426 9531

pon,tor,čet,pet 9h-14h
vstop prost

Domače Volt Orkester (sl)

Domace volt orkester.jpg

AVTORJA: Matthew Gingold in Ben Olsen (Avstralija/ZDA/Avstrija)

SODELAVCI: Martina Kalogjera (HR), Ivan Arroyo Gonzalez (ES), Pepa Ivanova (BG/BE), Juan Duarte (MX/FI) in Maja Kalogjera (HR)

SVETOVALCI: Posebna zahvala podjetju Snaga d. o. o., ki nam je prijazno dopustilo brskanje po kontejnerjih z malimi hišnimi aparati v Zbirnemu centru na Ljubljanskem barju.

Domače Volt Orkester raziskuje več vidikov našega odnosa do hišnih elektronskih naprav. V sodobni družbi je močno razširjeno nesoglasje, ki je neločljivo od razmerja med 'masovno proizvodnjo' in 'personalizacijo' tehnologije. S tem mislimo na naprave kot so iPhone, 'pametni' opekač Smart Toaster, osebno prilagojeno nočno svetilo Mylights. Za očitnimi tržnimi strategijami, ki poskušajo spodbujati in povezati naše osebne želje z običajnimi predmeti, obstaja dejansko, stvarno in osebno razmerje med nami (ljudmi) in našimi (elektromehanskimi) orodji, igračami in prevoznimi sredstvi. Medtem ko nenasitno porabljamo vsakdanjo tehnologijo, nekateri izdelki tonejo v pozabo – anonimni, odvrženi in/ali uničeni – drugi pa se povzdignejo v status rock zvezde – postanejo fetiši, zbirateljski predmeti in predmeti želje. Katere so zaznavne kvalitete teh zastarelih in še ne tako zastarelih tehnologij? Kakšen je njihov videz? Kakšen je njihov zvok? Kako se premikajo? Kaj imamo danes in bomo že jutri odvrgli? Kaj si bomo želeli nazaj dan po tem? Domače Volt Orkester, ki črpa navdih pri delih Maywaja Denkija in Ujinoja Muneteruja, želi na novo uporabiti odvržene tehnološke pripomočke in iz njih ustvariti instrumente in instalacije, ki bodo postale nov predmet občudovanja. Ostanki hišnih električnih naprav lahko oživijo, nastopijo novo 'fazo' v življenju, ki jim omogoča 'delovanje' v našo ali v njihovo lastno korist. Sušilce za lase, mešalnike, sesalnike, opekače, igrače, zobne krtačke, pogone za cd-rom, telefone, tiskalnike smo povezali s sekvenčniki z izmeničnim tokom, da bi jih spremenili v 'orkester', vmesniške »heke« in interaktivne sleparije.