Društvo LJUDMILA
Rozmanova ulica 12
1000 Ljubljana
Slovenia
Prostori: osmo/za

Delavnica medijskega govora

Delavnica medijskega govora (za podcasterje)

Trajanje: 6 ur (2 x 3 ure).

Datumi delavnice: 23. in 24. september 2010, vedno med 17. in 20 uro.

Lokacija: Rimska 8, Ljubljana

V vsakodnevni rabi uporabljamo drugačen jezik kot ga slišimo v medijih (radio, TV, i-net podcast…). Ne gre le za razlike med narečnim, pogovornim in zbornim jezikom, temveč tudi v načinu podajanja in specifičnih govornih tehnikah.


Vsebina delavnice

Delavnica bo obsegala teoretičen del s predstavitvijo medijsko – elektronskega govora (kaj je govor, kaj medijsko – elektronski govor), obudili bomo nekaj slovničnega znanja in se vprašali kako govorimo), predstavili nekaj napotkov, vaj in trikov za medijem primernejše branje ter izvedeli kakšne vrste dihanja je za medijski govor ključno. Predavanje bo vsebovalo tudi osnovna pravila naglaševanja in pravorečja.

Na praktičnem delu se bomo soočali s svojimi glasovi, njihovo barvo, jakostjo, zvenom. Preizkušali se bomo v hitrostnem branju, robotskem branju, linearnem branju in na koncu v interpretaciji tekstov ter pripovedovanju. Posneli bomo kratke prispevke, se naučili osnov obdelave zvoka v odprtokodnem programu Audacity in se priučili kako prispevke objaviti kot podcast na spletu.


Mentorica:

Helena Božič ustvarja na več področjih: kot radijska in televizijska napovedovalka, glasbena kritičarka in didžejka, avtorica radijskih oddaj, interpretinja, grafična oblikovalka in animatorka. Po izobrazbi je univerzitetna diplomirana inženirka geologije. Trenutno je na v Prirodoslovnem muzeju Slovenije v sklopu razstave Evolucija Zemlje in geološke značilnosti Slovenije na ogled njen animirani film "Geološka zgodovina Slovenije"

Zadnjih deset let poučuje govorne in bralne tehnike ter vodi predavanja na temo Teorija govora, bila je članica žirije in programska selektorica za prireditev Novi Rock 99 ter programska selektorica v sekciji glasba za Mednarodni multimedijski festival Break 21 (2000). Med leti 2000 – 2001 je bila vodja službe za napovedovanje na Radiu Študent, na katerem je med leti 2003 – 2006 aktivna zgolj kot avtorica glasbenih oddaj. Od leta 1999 naprej do 2007 je sodelovala pri produkciji zvočnega časopisa in opreme zvočne knjižnice Zveze Društev Slepih in Slabovidnih Slovenije. Je pripovedovalka zgodb in pravljic pri oddaji in Pravljičnih rešetanjih Za Dva Groša Fantazije. Kot napovedovalka in novinarka je devet let sodelovala z oddajo nacionalne televizije Studio City. Z mednarodnim festivalom sodobnih umetnosti Mesto žensk, je kot avtorica kataloških besedil, interpretinja/performerka, izvršna producentka in organizatorka pričela sodelovati leta 2004. Novembra in decembra 2006 je sodelovala pri festivalu dramske pisave PREGLEJ NA GLAS! kot asistentka produkcije. Leta 2006 je začela sodelovati s Kulturnim društvom Integrali ter z gledališko organizacijo WaxFactory iz New Yorka. Leta 2008 je z galerijsko- radijskim projektom gostovala na festivalu HackFemEast v Berlinu. Od leta 2008 kot moderatorka sodeluje z zavodom Cona pri projektih RadioCona.


Prijava na delavnico in kotizacija

Prijavite se z e-pošto na delavnica@ljudmila.org do zapolnitve mest. Če imate svoj prenosnik, svetujemo, da ga prinesete s seboj. Število mest na delavnici je omejeno. Prispevek za 6 urno delavnico je 15 € za posameznike, 30 € za predstavnike institucij, 60 € za zaposlene v profitnem sektorju. Plačilo pred začetkom delavnice na licu mesta je pogoj za udeležbo na delavnici. (Delavnica je trenutno zapolnjena - zbiramo prijave na rezervno listo!)


Program Ljudmila pri KUD France Prešeren Trnovo podpirata Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in MOL - Oddelek za kulturo.