Društvo LJUDMILA, Slovenska 54
OSMO nadstropje, Avtotehna

pošta: Rozmanova 12
SI-1000 Ljubljana
Slovenia
e: info@ljudmila.org
t: +386 1 426 9530
f: +386 1 426 9531

pon,tor,čet,pet 9h-14h
vstop prost

Delavnica izdelovanja DIY tekstovnih sintičev

Dvodnevna delavnica v okviru festivala MENT.

Fb dirtyelectronics (1).png

DATUM: 1. in 2. februar | 16.00 – 20.00
MENTOR: John Richards (Dirty Electronics)
LOKACIJA: Vodnikova domačija, Vodnikova cesta 65, 1000 Ljubljana
PRIJAVE: delavnica@ljudmila.org

O delavnici

Računalnik kot tekst kot računalnik je kritika materialnih stvari, ki nas obkrožajo. Napiši trditev, pesem ali polemiko, ki se predvaja na LCD zaslonu, vdelanem v umetniško vezje. Ali ustvarja zvok? Raziskuj besedilo in predvajaj znake kot zvočne izraze, ali pa izklopi "zvok" in besedilo preberi z odzvanjanjem zvoka v lastni glavi.

V okviru delavnice bodo udeleženci sestavili svojo lastno hibridno analogno/digitalno napravo – delno računalnik, delno analogni sintetizator, zasnovan okoli mikroprocesorja (ATMEGA 328 čip/Arduino) in analognega povratnega vezja s četvernim operacijskim ojačevalnikom, ter se naučili, kako z njim nastopati kot eksperimentalna avdiovizualna zasedba.

Računalnik kot tekst avtorja Dirty Electronics je trajajoča raziskava semiotike strojev in odnosov s predmeti. Zakaj pisati o strojih, če lahko stroji govorijo sami zase? Delavnica je namenjena vsem zvočnim umetnikom, pesnikom in psevdo/pravim filozofom. Skupaj z Dirty Electronics sestavite svoj tekstovni sintič. Kodirajte svoje izjave in "verzirajte" svoje besedilo. S temi podatki ustvarite zvok. Edinstven poziv k skupnemu ustvarjanju, diskurzu in performansu.

O mentorju

John Richards aka Dirty Electronics je glasbenik in skladatelj, ki raziskuje področja pretoka informacij znotraj kulturnih ritualov in socialnih interakcij, predvsem pa ga zanima vzpostavljanje vezi znotraj večjih elektronskih zasedb ter ustvarjanje DIY elektronike in zvoka. Njegovo interdisciplinarno umetniško ustvarjanje z močno socialno-politično noto premika meje znotraj performativne umetnosti, elektronike in grafičnega oblikovanja. Dirty Electronics je ustvaril zvočne naprave za različne umetniške organizacije, med drugim pa je razvil tudi serijo sintetizatorjev za založbo Mute.

Prijava

VSA MESTA NA DELAVNICI SO ZASEDENA!

Kotizacija za dvodnevno delavnico znaša 25 € in mora biti poravnana na licu mesta pred začetkom delavnice. Kotizacija krije stroške materialov (ne vključuje baterije), končni izdelek ostane v vaši lasti. Delavnica bo potekala v angleščini. Število udeležencev je omejeno, zato se, prosimo, prijavite/najavite na delavnica@ljudmila.org. Predhodno znanje o elektroniki ali predhodne izkušnje s sestavljanjem elektronskih glasbenih naprav niso pogoj, potrebna je le pripravljenost za nastopanje, raziskovanje in eksperimentiranje. Novinci dobrodošli. Prosimo, prinesite lastno 9V (PP3) baterijo.

Kolofon

Produkcija: Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost (zanj Tina Dolinšek), Center urbane kulture Kino Šiška, Festival MENT in Zavod Projekt Atol (zanj Uroš Veber). V sodelovanju z Vodnikovo domačijo.

Projekt sta podprla Ministrstvo za kulturo RS in Oddelek za kulturo Mestne občine Ljubljana.