Društvo LJUDMILA, Slovenska 54
OSMO nadstropje, Avtotehna

pošta: Rozmanova 12
SI-1000 Ljubljana
Slovenia
e: info@ljudmila.org
t: +386 1 426 9530
f: +386 1 426 9531

pon,tor,čet,pet 9h-14h
vstop prost

Delavnica HTML5

V zadnjih nekaj letih spletni brskalniki dobivajo kopico novih zmožnosti, ki podirajo meje med spletnimi stranmi in klasičnimi programi, uporabimo pa jih lahko brez nameščanja, vstavkov ali komercialnih orodij, kot je na primer Flash.

Pod oznako HTML5 se gnete cela vrsta zanimivih standardov - predvajanje zvoka in videa, napredni uporabniški vmesniki, dodatne semantičnih oznake za strukturo dokumenta, podpora za pohitreno programsko risanje v dveh ali treh dimenzijah, animacije in mehke prehode, podpora za delo brez internetne povezave, shranjevanje bolj ali manj strukturiranih podatkov lokalno v brskalniku, geolokacijo, delo z datotekami, možnost žive povezave med strežnikom in brskalnikom, nastajajo pa tudi novi predlogi: za izboljšave namenjene razvoju iger, spletno komunikacijo in uporabo na mobilnih telefonih. Javascript, spletni programski jezik, so pohitrili in je zdaj med najhitrejšimi jeziki nasploh, tako da postaja brskalnik vedno bolj primerno okolje za razvoj najraznovrstnejših programov.

Na delavnici se bomo najprej spoznali z najbolj uporabnimi tehnologijami HTML5, pogledali in preizkusili veliko "demotov", potem pa bodo tečajniki lahko udejanili svoje zamisli in se preizkusili kot novopečeni HTML5 ustvarjalci in razvijalci.


Luka Frelih

Luka Frelih (1974) je računalniški programer in umetnik, heker s posebno naklonjenostjo prostemu programju in snovalec spletnih strani. Ustanovni član Ljubljanskega laboratorija za digitalne medije Ljudmila in eden od avtorskih sodelavcev projekta Creative Commons Slovenija. Sodeloval je v mnogih projektih, ki povezujejo tehnologijo in umetnost. Član Makrolaba, ASCII Art Ensemble in pionirskih net.art skupnostnih projektov: 7-11, Refresh, Remote-C. Sprogramiral instant ASCII kamero, net.art generator in več kot en spletni kartografski vmesnik za mobilne radijsko povezane GPS agente. Frida V. je prost kartografski vmesnik za kolesa, prvič narejen za festival DEAF 2004 v Rotterdamu. Obiskala je že tri celine in se razvija vse odtlej - nova serija vse-v-enem Frida BOX prototipov je nastala 2009 in kartirala v Parizu. Frida V. je bila predstavljena tudi na razstavi Sodobna slovenska umetnost 95'05 - Teritoriji, identitete, mreže; v času rezidenčnega bivanja v New Yorku 2005/2006, na festivalu MFRU 2006, na festivalu Crash Test Dummy v Ljubljani in Münchnu, festivalu Piksel v Bergnu in v okviru projekta Orgnets leta 2007 v Pekingu. Pufination je interaktivna simulacija ekosistema, ki jo je razvil z Robertino Šebjanič in drugimi leta 2008 v Kiberpipi.

Prijava na delavnico in kotizacija

Prijavite se z e-pošto na delavnica@ljudmila.org do zapolnitve mest. Za udeležbo na delavnici je potrebno osnovno predznanje HTML in spletnega razvoja.

Če imate svoj prenosnik, svetujemo, da ga prinesete s seboj.

Število mest na delavnici je omejeno.

Prispevek za 6 urno delavnico je 20 € za posameznike, 40 € za predstavnike institucij, 70 € za zaposlene v profitnem sektorju. Plačilo pred začetkom delavnice na licu mesta je pogoj za udeležbo na delavnici.

Program Ljudmila pri KUD France Prešeren Trnovo podpirata Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in MOL - Oddelek za kulturo.