Društvo LJUDMILA, Slovenska 54
OSMO nadstropje, Avtotehna

pošta: Rozmanova 12
SI-1000 Ljubljana
Slovenia
e: info@ljudmila.org
t: +386 1 426 9530
f: +386 1 426 9531

pon,tor,čet,pet 9h-14h
vstop prost

Delavnica 'hekanja' strojne opreme

Datum: 1. oktober od 10. do 15. ure

Mentor: Nicolas Collins

Lokacija: Ljudmila, Rimska 8, 1000 Ljubljana

Collins.jpg

O delavnici: Delavnica bo vodila udeležence skozi vrsto projektov z elektronskimi vezji, ki proizvajajo zvok. Tehnično predznanje ni potrebno. V okviru delavnice bodo udeleženci spoznali nekaj osnovnih tehnik generiranja zvoka s pomočjo analognih elektronskih vezij skozi:

  • Nekonvencionalne mikrofone (kontaktni mikrofoni, kitarski elektromagneti, uporaba zvočnikov in slušalk kot mikrofonov, kasetofonske glave, binauralni mikrofoni, itd.)
  • »Viktorijanski sintetizator« (izdelava oscilatorja iz zvočnika in baterije)
  • »Polaganje prstov« na vezje radijskega sprejemnika


Udeleženci naj prinesejo s seboj:

  • prenosni radio ali kasetar na baterije, z delujočimi baterijami. Naj bo dovolj poceni, da vas njegovo uničenje ne bo pretirano potrlo. AM frekvence so pomembnejše od FM, a ne škodi, če radio ujame oboje. Naprava naj ima analogni sistem nastavitev – in ne vnaprejšnjih digitalnih. Večje naprave so ustrenznejše od manjših, starejše vedno zvenijo bolje od novejših. Naj ima vgrajen zvočnik, le vhod za slušalke je premalo. Najpomembneje je: DA JE NA BATERIJE! Pozor: radio-alarm na baterije, ki mora biti za delovanje radia priključen na elektriko, ni primeren.
  • en ali več zvočnikov, katerekoli velikosti (le školjka, brez ogrodja/škatle)
  • 3 baterije, 9V
  • majhen kos zarjavele ali grobe odpadne kovine.
  • spajkalno žico (fino in lahko).
  • klešče ščipalke, nož, ipd.
  • zaželjeno: pogrešljivi kasetar (walkman, 'boombox', ipd.)


Nicolas Collins bo med udeleženci delavnice iskal tudi prostovoljce za svoj performans Salvage, ki bo v okviru festivala potekal dan kasneje (2. oktobra) v Slovenski Kinoteki po 20 uri.

O mentorju: Nicolas Collins se je rodil v New Yorku, kjer je tudi odraščal. Na Wesleyan University je študiral kompozicijo pod mentorstvom Alvina Lucierja. Več let sodeluje z Davidom Tudorjem ter mnogimi glasbeniki po vsem svetu. Večino 90-ih let preživi v Evropi, kjer deluje kot umetniški direktor Studija za Elektro-Instrumentalno Glasbo (STEIM), v Amsterdamu. V istem času deluje tudi v okviru projekta DAAD, kot rezidenčni skladatelj v Berlinu. Od leta 1999 je profesor na oddelku za zvočne umetnosti na School of the Art Institute of Chicago. Je glavni urednik revije Leonardo Music Journal. Njegova knjiga Handmade Electronic Music – The Art of Hardware Hacking (Routledge) je imela velik vpliv na nastajajočo elektronsko glasbo po celem svetu.