Društvo LJUDMILA
Rozmanova ulica 12
1000 Ljubljana
Slovenia
Prostori: osmo/za

CHA/V sintetizator

Delavnica izdelovanja poceni DIY video sintetizatorjev v sklopu festivala Vector Hack.

CHAV wrkshop.jpg

DATUM: 7. oktober | 10.00 – 14.00
MENTOR: Jonas Bers
LOKACIJA: osmo/za, Slovenska 54, 1000 Ljubljana
PRIJAVE: delavnica@ljudmila.org

O delavnici

CHA/V (Cheap, Hacky, Audio/Visual | poceni, "hekabilno" avdiovizualno) je analogni DIY sintetizator slike ter preprosta, poceni in naredi-sam alternativa cenovno zasoljenim in kompleksnim video sintetizatorjem, ki umetnikom in ostalim navdušencem omogoča cenovno dostopen uvod v avdiovizualno sintezo.

Udeleženci bodo na delavnici sestavili svoj mikro-modularni avdiovizualni sintisajzer, ki bazira na hekanju VGA vmesnika, ter ga po želji tudi modificirali in prilagodili svojim lastnim potrebam. CHA/V je idealna vstopna točka v svet analogne vizualne sinteze, namenjen predvsem elektronskim glasbenikom, zavzetim upogibalcem elektronskih vezij in ostalim DIY navdušencem, primeren pa je tudi za popolne začetnike, brez znanja o elektroniki.

Več o projektu si lahko preberete tule.

VIDEO

CHA/V FAQ (v angleščini)

Q: "Will I be able to plug this into a projector?"
A: You can plug it into anything with a VGA jack, like a computer monitor (no computer required) or most projectors.

Q: "But can I also plug it into a TV?"
A: With an adapter, yes, but it feels most at home when it's connected to a VGA monitor.

Q: "It says battery-powered. Could I also plug it into the wall?"
A: No problem. It can also be powered with a 7-12v DC adapter (400ma is fine).

Q: "Cool! Does it also make sound?"
A: Yes. There's a hack we can do for sound.

Q: "OK, but how many oscillators does it have?"
A: Six adjustable square wave oscillators, and you'll be able to customize them at the workshop.

Q: "WHAT?! I bet you can't control it with light, like a theremin.."
A: We're actually going to do that too.

Q: "Yeah, but can I plug my guitar into it?"
A: The sound hack would let you plug in pretty much anything you want. Your guitar would just need to be amplified, and then no problem. You could use a microphone like that too."

Q: "What about my modular synth?"
A: That would be perfect -- it will even sync your VCOs. A handful of people have built DIY CHA/V Eurorack modules.

Q: "I don't know what any of that means, can I just use my computer?"
A: That would also work really well, especially if you have a soundcard with multiple outputs, but again, you don't even need a synth or a computer. A CHA/V will work just fine on its own.

Q: "This sounds awesome but I don't know how to solder, can I come anyway?"
A: This is a relatively easy project for people with a little experience soldering through-hole components to a PCB. There's a tiny bit of fiddly wiring, but nothing really difficult. None of the parts are very fragile or sensitive. If you are an absolute beginner, you will probably not be able to finish the project at the workshop, so soldering experience is highly recommended. If you don't know how to solder, but you are brave, and really interested in this, please drink a lot of coffee and then come anyway. We might be able to get you through it and you'll learn A LOT -- probably enough to finish it by yourself later.

O mentorju

Jonas Bers je newyorški novomedijski umetnik, ki za potrebe svojega umetniškega udejstvovanja izdeluje unikatne in shekane avdio-vizualne sisteme. V svojem delu se ukvarja s povezavami med tehnologijo, senzornim zaznavanjem in fizičnim vesoljem ter s premišljanjem o fenomenoloških vidikih intenzivnosti avdiovizualnih dražljajev. Bers je najbolj znan po eklektičnih vizualno-sonificiranih nastopih, v katerih modificirane in preoblikovane VHS naprave, laboratorijsko opremo in nadzorne kamere uporablja kot orodja za umetniško izražanje. Nastopal in razstavljal je na mednarodni ravni in v številnih newyorških kulturnih ustanovah, ki vključujejo razprodane predstave v Lincoln Centru in v LaMami (ReFEST).

Prijava

VSA MESTA NA DELAVNICI SO ZASEDENA!

Zaradi pomanjkanja mest in prevelikega števila prijav, smo se odločili, da se na posamezno delavnico v okviru festivala Vector Hack lahko ista oseba prijavi le enkrat. S tem lahko večjemu številu udeležencev omogočimo udeležbo in enakovredno možnost, da sodeluje vsaj na eni delavnici. Prosimo za razumevanje in kolegialnost.

Kotizacija za delavnico znaša 15 € in mora biti poravnana na licu mesta pred začetkom delavnice. Kotizacija krije stroške materialov, končni izdelek ostane v vaši lasti. Delavnica bo potekala v angleščini. Število udeležencev je omejeno, zato se, prosimo, prijavite/najavite na delavnica@ljudmila.org.

Kolofon

Delavnica je del festivala Vector Hack, ki poteka v organizaciji Radione, v sodelovanju z Ljudmilo in Zavodom Projekt Atol. Izvedbo v Ljubljani podpirata Ministrstvo za kulturo in Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo.