Društvo LJUDMILA
Rozmanova ulica 12
1000 Ljubljana
Slovenia
Prostori: osmo/za

Bernhard Rieder

Spletno predavanje in pogovor z Robertom Bobničem

DATUM: torek, 31. maj 2022 | 17.00
PRIZORIŠČE: spletni prenos


Bernhard Rieder: Preučevanje platformnega medijskega sistema

Predavanje bo sledilo ideji, da so nekatere družbene platforme postale dovolj velike, da lahko v svojih tehničnih, gospodarskih in pravnih strukturah upravljanja gostijo polnopravne "medijske sisteme". Pojmi, kot je "ekonomija ustvarjalcev", se nanašajo na to nastajajočo in pogosto zelo neenakopravno situacijo. Ustvarjalci obravnavajo najrazličnejše teme, od napotkov za ličenje do politične propagande, med geografskimi in jezikovnimi podskupinami pa obstajajo pomembne razlike. Zaradi množice kanalov in videoposnetkov je težko narediti kakršen koli temeljit pregled. Ob širjenju občinstva teh platform pa je za presojanje o njihovi čedalje pomembnejši vlogi v družbi ključnega pomena, da lahko preučujemo, kako te platforme delujejo in kakšne vsebine ponujajo.

Rieder bo predstavil empirično raziskovanje YouTubovega platformnega medijskega sistema, pri čemer bo izpostavil načine kartiranja kanalov in razumevanja algoritemskih sistemov, ki so osrednjega pomena pri usmerjanju pozornosti gledalcev. Šele z uporabo različnih konceptov, metod in orodij lahko začnemo osmišljati tako obsežno platformo, kot je YouTube, čeprav pri tem še vedno ostajajo številne slepe pege in odprta vprašanja. Na podlagi konkretnih raziskovalnih projektov bo predavatelj podrobno obravnaval omenjene možnosti in omejitve ter poudaril, da raziskovalci, novinarji, aktivisti in zakonodajalci potrebujejo boljši dostop, da bi ustvarili "protisile" prevladujočim platformnim podjetjem.

Predstavitvi bo sledil pogovor z Robertom Bobničem.

Povezave

Bernhard Rieder je izredni profesor za nove medije in digitalno kulturo na Univerzi v Amsterdamu in sodelavec Iniciative za digitalne metode. Njegove raziskave se osredotočajo na zgodovino, teorijo in politiko programske opreme ter zlasti na vlogo algoritmov pri produkciji znanja in kulture. Pri tem se ukvarja z razvojem, uporabo in analizo računalniških raziskovalnih metod ter preučevanjem političnih in ekonomskih izzivov, ki jih predstavljajo velike spletne platforme. Več

BernhardRieder.jpg
Foto: Andreia Barbosa

Robert Bobnič je raziskovalec na Centru za proučevanje kulture in religije ter doktorski študent medijskih študij na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani. V doktorski disertaciji se ukvarja s proučevanjem algoritmov in avtomatizacije na področju kulturne potrošnje. V preteklosti je med drugim deloval kot urednik pri založbi V. B. Z. (2018–2020), urednik kulturne redakcije na Radiu Študent (2013–2016) in glavni urednik časopisa Tribuna (2011–2012) ter bil član uredništva ŠUM-a, revije za sodobno umetniško kritiko in teorijo (2018–2019).

Naslovka: Dorijan Šiško

Produkcija: Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost, s podporo Oddelka za kulturo Mestne občine Ljubljana.

MOL logo.svg