Društvo LJUDMILA
Rozmanova ulica 12
1000 Ljubljana
Slovenia
Prostori: osmo/za

Artist-in-Residence: Rob Canning (UK)

Instalacijska projekcija Kyklos (κύκλος = “cikel, krog”) je delo za 6 melodičnih inštrumentov. Lahko se izvaja v živo, predstavi kot šest-kanalni surround zvočni posnetek, kot delo za melodične instrumente in posnetek ali kot instalacija. Konvencionalni notni zapis na papirju za to delo ne obstaja. Notni zapis za Kyklos je video datoteka, ki ustreza 17 metrov dolgemu zapisu na papirju v šestih delih. Ta se v celoti odvije v 18 minutah. Izvajalec/ci igrajo iz projekcije tega zapisa, ki ga lahko vidi tudi občinstvo. Notni zapis uporablja vrsto proporcionalne notacije.


Kyklos-detail1.png Kyklos screenshot small1.png

O umetniku

Rob Canning je skladatelj in zvočni umetnik, ki v svojem delu združuje intuitivni/improvizirani umetniški pristop s komponiranjem glasbe na osnovi algoritmičnih sistemov. Sodeloval je že z orkestri kot so London Sinfonietta, The Concorde Ensemble, The National Chamber Choir of Ireland in The Con Tempo String Quartet med ostalim. Njegove skladbe so bile izvajane in predvajane mednarodno, prav tako so se njegova večkanalna elektronska dela ter instalacije predstavile na številnih razstavah ter bile del plesnih in gledaliških predstav. Trenutno se posveča doktorskemu študiju na Goldsmiths College v Londonu, s poudarkom na računalniško podprtih strategijah skladanja s free/libre/open source software-om. Je član kolektiva GOTO10.

Delavnica: Skladanje za instrumente s FLOSS orodji

Spoznavanje z uporabo FLOSS (Free Libre in Open Source Software) orodij za povezovanje algoritmičnih procesnih moči računalnika in performativnega potenciala ustvarjanja glasbe, ki je berljiva ljudem. Delavnica se bo osredotočala na združevanje jezikov računalniške glasbe, kot so Pure Data z orodji za notacijo abcmusic, Rosegarden in Lilypond. Poslužili se bomo nekaterih preprostih skriptov, izdelanih z uporabo bash, sed, python in ImageMagick.
Več o delavnici ter prijavi na: Skladanje za instrumente z FLOSS orodji.

Umetniška rezidenca poteka v sodelovanju s Festivalom EarZoom 2010, ki ga organizira Inštitut za Raziskovanje Zvočnih Umetnosti (IRZU).

Program LJUDMILA pri KUD France Prešeren Trnovo podpirata Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in MOL - Oddelek za kulturo.