Društvo LJUDMILA
Rozmanova ulica 12
1000 Ljubljana
Slovenia
Prostori: osmo/za

Artist-in-Residence: James Powderly & Eun-Jung Son


V organizaciji laboratorija LJUDMILA in Kulturnega centra Tobačna 001 (Muzej in galerije mesta Ljubljane) sta se rezidenčna umetnika James Powderly & Eun-Jung Son predstavila z razstavo Slikolizniki.

Lick.jpg

Razstava je bila na ogled med 23. 2. in 8. 4. 2012.

Slikolizniki / The Lickers

Odprtje razstave v četrtek, 23. februar 2012, ob 20. uri v Kulturni center Tobačna 001.

James Powderly in Eun-Jung Son sta ob koncu svojega rezidenčnega umetniškega bivanja, v okviru tovrstnega programa Kulturnega Centra Tobačna 001 in v sodelovanju z LJUDMILO, predstavila svoja dela, nastala v Ljubljani. Gre za avtorja, ki delujeta v Južni Koreji, pri čemer so prvega v reviji Times uvrstili med deset najprepričljivejših gverilskih umetnikov vseh časov. _______________________________________________________________________________________________________

Dokumentarni film Jamesa Powderlyja in Eun-Jung Son Slikolizniki predstavlja fenomen lizanja slik. Slikolizništvo je vedno bolj številčna podzemna scena, ki jo tvorijo različni akterje od pripadnikov grafitarske kontrakulture do muzejskih kustosov, aktivistov in ljubiteljev umetnosti. Pri tem gre za povezovanje športnega izziva, udeležbe umetnikov pri reinterpretaciji umetnostne zgodovine in tehnolo- škega hekerstva nadzornih sistemov v muzejih in galerijah. Dokumentni film, ki zgrabi gledalčevo pozornost, govori o drugačni obliki cenjenja umetnin, ki ruši okulocentrični pogled na svet. Ena od simbolih funkcij lizanja slik je moč, ki jo ima poimenovanje. zanimivo je, da tako latinska beseda lingua kot slovenska jezik pomenita tako jezikovni sistem kot organ; tako lizanje umetnine delo razglasi za vredno lizanja, razpravljanja o njem ali gledanja. igrivi slikolizniki se pri izbiri slike odločajo na osnovi raznih interesov in razlogov. nekateri se za določeno delo odločijo zaradi njegove denarne vrednosti. Drugi lizalci, ki izhajajo iz grafitarske kulture, s tem izražajo občudovanje do umetnika, ki je navdihnil njihovo delo, spet drugim pa je bolj privlačen izziv kot tak, zato si izberejo najbolj skrbno varovane mojstrovine. Slikolizniki so izjemno spretni pri izogibanju nadzornim kameram, senzorjem in muzejskemu osebju, zato njihovo ravnanje še ni bilo posneto na video kameri. Eden od razlogov tiči tudi v tem, da je za slikoliznike, podobno kot za umetnike Fluxusa, dokumentiranje akcij dokaj nepomembno (pogosto jih niti ne vidijo kot umetniška dejanja in se redko zavedajo razsežnosti slikolizništva). Spodkopati skušajo licemerna pravila obnašanja v muzejskih prostorih, v katerih vladata tišina in ritualno vedenje.

Dokumentarni film vsebuje zemljevide, eseje in intervjuje z lizalci, varnostniki oziroma čuvaji, konzervatorji in drugimi strokovnjaki s področja, ki pripovedujejo o svojih izkušnjah s tem zelo nenavadnim vedenjem v muzejih. Kaj izkusijo lizalci, ko pridejo v stik s sliko? zakaj jih zanimajo izključno slike? Verjetno tiči odgovor tudi v tem, da okušanje slike presega žanrske ali slogovne delitve. Ko človek oblizne sliko, mora znane kategorije povsem prilagoditi novim kategorijam, ne le za razumevanje okusa stvari kot je grenkoba,pikantnost, kislost, sladkoba, slanost ali bledost okusa, temveč bolj natančno zato, da med seboj poveže kategorije in ključne besede, ki tvorijo nove opise za umetnine, na primer »silovito, prodorno, pretresljivo« ali »tiho, grenko, malenkost monotono«. ne glede na to, ali in kako neškodljiva ali zlonamerna so taka dejanja za sliko, pa humorno in obenem jedko razkrivajo absurdnost zakonskih in družbenih idej o izvirnosti in lastniških pravicah.

Tekst: Ida Hiršenfelder

Spremljevalni dogodki

Media Lab Mama, Zagreb, Hrvaška
Ponedeljek, 27. februar, ob 18.00
Pogovor z umetnikoma in predstavitev razstavnega projekta.


KC Tobačna 001
Torek, 28. februar, ob 17.00
Vodstvo po razstavi Ide Hiršenfelder in pogovor z umetnikoma.


KC Tobačna 001
Četrtek, 22. marec, ob 17.00
Vodstvo po razstavi Alenke Trebušak.

Predstavitev umetnikov

James Powderly je oblikovalec in učitelj, ki že od leta 1996 deluje na področjih odprte kode, kreativnega tehnološkega oblikovanja, vesoljske robotike, oblikovanja tatujev, rokenrola, izobraževanja in medijskih umetnosti. Njegovo umetniško in oblikovalsko delo je bilo razstavljeno na šestih celinah in dve izmed njegovih umetniških del sta del stalne razstave muzeja novejših umetnosti MoMA v New Yorku. Njegov prvi celovečerni film je bil premierno prikazan na filmskem festivalu leta 2008. Sodeloval je pri večjem številu mednarodnih pripravništev, štipendirale pa so ga organizacije, kot so Eyebeam OpenLab in Gyeonggi Creation Center ter osvojil veliko nagrad, vključno z nagrado Oblikovalskega muzeja v Londonu za oblikovalsko rešitev leta na področju interaktivne umetnosti, nagradi Ars Electronice Golden Nica in Award of Distinction – umetniški nagradi na Art Basel v Švici, nagrado Future Everything Award in nagrado Excellence Prize na Festivalu novomedijskih umetnosti na Japonskem. James je soustanovitelj nagrajenih Graffiti Research Lab in Free Art and Technology Lab, mednarodne delavnice pionirjev odprtokodne umetnosti. Prav tako je eden izmed članov ekipe, ki je ustvarila in vodila Nasina vozila Mars Exploration Rover in Phoenix Lander. James je bil zaposlen na Parsons The New School for Design in je trenutno asistent profesor na univerzi Hongik.
Revija Time je uvrstila Jamesa na njihov seznam naj 10 gverilskih umetnikov vseh časov. Trenutno živi v Seulu v Republiki Koreji, kjer je osnoval lasten oblikovalski atelje poimenovan »Nasa Factory«.

Eun-Jung Son poučuje mlade od leta 2006 naprej. Diplomirala je na področju oblikovanja vizualnih komunikacij na Ženskem kolidžu Soongeui in na področju izobraževanja na Korejski univerzi. Poučevala je mlade, vključno z avtistično mladino in otroke z Aspergerjevim sindromom ter vodila izobraževalne delavnice v Koreji, Maleziji in Afriki. Eun-Jung Son je ustanoviteljica mednarodno priznanega, inovativnega izobraževalnega programa Dream Move, ki vključuje tehnologijo, ustvarjalnost in fizično vzgojo. Je izvršna direktorica in soustanoviteljica oblikovalskega ateljeja Nasa Factory v Seulu.

Nasa Factory, kar v korejščini pomeni »tovarna vijakov« je umetniško – oblikovalski atelje za raziskave in razvoj v Seulu (Republika Koreja) specializiran za področja novomedijskih tehnologij, oblikovalskih storitev ter proizvodnje izvirne in unikatne opreme za področja umetnosti, zabavništva in potrošniške industrije. Atelje sta leta 2011 ustanovila James Powderly in EJ Son.

Produkcija: LJUDMILA – Ljubljanski laboratorij za digitalne medije in kulturo pri KUD France Prešeren Trnovo in KC Tobačna 001, s podporo MK in MOL.
Donator razstavnega programa Kulturnega centra Tobačna 001 v letu 2012 je podjetje Tobačna Ljubljana.