Društvo LJUDMILA, Slovenska 54
OSMO nadstropje, Avtotehna

pošta: Rozmanova 12
SI-1000 Ljubljana
Slovenia
e: info@ljudmila.org
t: +386 1 426 9530
f: +386 1 426 9531

pon,tor,čet,pet 9h-14h
vstop prost

Žarkolom

Tadej Droljc: Žarkolom
Avdiovizualni performans

10. december 2019 ob 20. uri @ Kino Šiška, Ljubljana

VSTOPNICE SO ŽE V PRODAJI PREKO SPLETNE STRANI IN PRODAJNE MREŽE EVENTIM.

Zarkolom naslovka.jpg


Koncept

»Bilo je, kot da so bila pravila časa ali prostora ustvarjena le zato, da se jih lahko nenehno krši. Vendar se je znotraj navideznega kaosa zdelo, da ima vse logičen vrstni red. To je bil eden tistih trenutkov, ko se je naša koža naježila zaradi senzorične intenzivnosti, ki smo jo doživljali.« (A. Rodriguerz) || »Glasba in kvantne podobe, tako znanstveno verjetne pa vendarle tako neopisljive, da bi se jih dalo pojasniti le z religijo. Karkoli se je zgodilo smo verjeli.« (Xavier Puig) || »Bralcu komentarja bi rad vsaj za nekaj trenutkov proizvedel vsaj trenutek, iz katerega je razvidno, da smo prisostvovali oblikovanju kozmičnega prostora, ki nam je s svojim “morfiranjem” pred nami oblikoval bazičen občutek rojstva materije. S svojimi parametri je vplival na to, kako kozmično materialnost vidimo...Techno poesis!« (Dragan Živadinov)

Po končanem doktorskem študiju na temo »avdiovizualne eskapologije« in seriji intrigantnih, večkrat nagrajenih in širom Evrope predstavljenih avdiovizualnih kompozicij, se Tadej Droljc vrača v Slovenijo.

V koprodukciji konzorcija osmo/za in Kina Šiška je pripravil novo avdiovizualno delo Žarkolom, ki ga premierno predstavlja v Katedrali Kina Šiške. Kompozicija za laser, luč, projekcijo in zvok gradi avdiovizualni objekt, ki temelji na tesni sinhronizaciji vidnega in slišnega. Omejitve, ki jih audiovizualna vzajemnost postavlja posameznemu mediju, ustvarjajo med-modalno tenzijo in težnjo po osvoboditvi. Njeno možnost Droljc išče v med-modalnem razpadanju objektov v svobodnejše AV percepte, kjer časovno-prostorsko sinhronizacijo nadomeščajo bolj poetične vezi. Med-modalni drama ujetosti in osvobajanja v in od medija, je v zadnjih letih prizorišče Tadejevega komponiranja - praksa, ki jo sam imenuje AV eskapologija.

Poleg Žarkoloma bo Droljc predstavil tudi dva druga projekta: samostojno AV delo Capillaries Capillaries (2017) in Synspecises (2019), projekt z Eliasom Marinom.

        

O avtorju

Dr. Tadej Droljc je interdisciplinarni umetnik, ki deluje na polju elektronske glasbe, računalniško generiranih avdiovizualnih kompozicij in drugih oblik intermedijske umetnosti. Na Centre for Research in New Music na University of Huddersfield (VB) je letos zaključil doktorski študij na temo avdiovizualne kompozicije. Tam je v tem času poučeval računalniško kompozicijo. V zadnjih letih je prejel več mednarodnih nagrad in priznanj, med drugim »Edigma-Semibreve Award« »Lumen Prize Student Award«, »Lumen« shortlist, »Madatac Most Promising Video Artist« ter štipendijo »Dennis Smalley« za elektroakustično glasbo in štipendijo Ministrstva za kulturo za podiplomske študije. Svoja dela je predstavljal na festivalih po celem svetu, med drugim na znameniti Ars Electronici, L.E.V. festival, Marche du Film (Cannes Film Festival), Semibreve, Node, Sonica Glasgow, Brighton Digital festival, Madatac, Inter BEE Tokyo etc.

Avtor: Žarkolom, Capillaries Capillaries: Tadej Droljc
Avtor Synspecies: Elias Merino (glasbeni del) in Tadej Droljc (vizualni del)
Produkcija dela Žarkolom: osmo/za (Društvo Ljudmila, Zavod Projekt Atol, Zavod Delak)
Ko-produkcija: Kino Šiška
Posebna zahvala: Tilen Sepič, Matic Potočnik, Katja Goljat, Dan Adlešič, Turistično društvo Portorož, Borut Jerman, Marko Vivoda

Projekt podpira Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo, Ministrstvo za kulturo in Ministrstvo za javno upravo. Projekt je del mreže EASTN-DC, ki je sofinancirana s strani Evropske Unije, program Ustvarjalna Evropa.

MOL logo.svg MK logo.jpg Logotip-MJU-01.jpg Eu flag creative europe co funded pos rgb right web.jpg EASTN-DC logo.png