Društvo LJUDMILA, Slovenska 54
OSMO nadstropje, Avtotehna

pošta: Rozmanova 12
SI-1000 Ljubljana
Slovenia
e: info@ljudmila.org
t: +386 1 426 9530
f: +386 1 426 9531

pon,tor,čet,pet 9h-14h
vstop prost

Dostop

Če želite postati Ljudmilin uporabnik, potem poglejte na stran s prijavnico.

Internetne storitve

Ljudmila ponuja svojim uporabnikom naslednje internetne storitve:

 • www, ftp, e-mail, webmail ...
 • uporaba elektronske pošte (e-postni naslovi in aliasi)
 • uporaba elektronskih poštnih distribucijskih list/mailing list (Mailman)
 • prosta in neomejena objava vsebin na svetovnem spletu (WWW)
 • gostovanje domen (DNS hosting) - ne podpiramo .com domen
 • raba podatkovnih baz (mysql, postgres, perl, php ...)
 • raba široke palete proste programske opreme na strežniku
 • odprtokodna spletna kolaborativna orodja (mediawiki ...)
 • stalne varnostne kopije (backup)
 • brez prostorskih omejitev na disku (apeliramo pa na smotrno porabo prostora, predvsem multimedijskih vsebin)
 • klicni dostop do interneta preko običajne ali ISDN klicne linije - ukinjeno decembra 2006
 • storitve po dogovoru

Strežniki so od leta 1994 na voljo nevladnim in nepridobitnim organizacijam, neformalnim skupinam in posameznikom s področja varstva okolja, kulture in umetnosti, varstva človekovih pravic, odpravljanja etničnih konfliktov, izboljševanja sistemskih pogojev družbeno deprivilegiranih in ogroženih skupin, razvoja nevladnih, nestrankarskih in nepridobitnih dejavnosti pod določenimi pogoji (glej Prijavnica).

Tehnični podatki

Osnovne tehnične podatke vsebuje seznam strežnikov za uporabnike.


Podpora uporabnikom

V podporo morebitnih uporabniških nejasnosti uraduje Ljudmila na novem naslovu (Rimska 8) in/ali po telefonu 01/426-95-30 ob ponedeljkih med 15. in 19. uro, sicer pa neomejeno na elektronskem naslovu info/afna/ljudmila.org (splošne informacije) oz. br0ken/afna/ljudmila.org (tehnične informacije in pomoč). Aktualne informacije v zvezi s strežniki redno objavljamo tudi na spletnem informacijskem portalu Informator (rubrika Ljudmila)

Gostovanje vaših lastnih domen

Na našem strežniku omogočamo tudi gostovanje lastnih domen (.si, .org, .net ...); NE omogočamo gostovanja domen s končnico .COM = comercial).

Informacije o registraciji domene .si najdete na spletnem naslovu http://www.arnes.si/domene/.

Ko je domena registrirana, jo je potrebno še aktivirati – postaviti DNS strežnik, to pa pomeni:

1. vi morate v orodje za upravljanje z domeno pri ponudniku, kjer ste domeno registrirali (vašem registrarju), vpisati Ljudmiline domenske strežnike, kjer bo ta domena gostovala:

ns1.ljudmila.org 193.2.132.70 Primarni imenski strežnik (DNS)
ns2.ljudmila.org 193.2.132.73 Sekundarni imenski strežnik (DNS)

2. ko je to nastavljeno, nam to sporočite na administratorski naslov br0ken/afna/ljudmila.org, da vklopimo domeno tudi pri nas.

Podatki o pooblaščencu za upravljanje z domeno KUD France Prešeren.

Podatkovne baze SQL

Če želite na svojih spletnih straneh uporabljati tudi podatkovno bazo (MySQL, PostgreSQL): pošljete e-pošto na: br0ken/afna/ljudmila.org s ključno besedo "SQL" v polju Zadeva (Subject). V sporočilo napišete: prosimo, da nam dodelite uporabnisko ime za uporabo sql streznika ter pripišete svoje podatke: nase upor. ime za dostop do ljudmile: "nase-uporabnisko-ime". nas email naslov: "nas.email@mail.ljudmila.org"

E-poštne liste

Če želite uporabljati poštne liste (mailinglist): pošljete e-pošto na: br0ken/afna/ljudmila.org s ključnim zapisom "e-lista" v polju Zadeva (Subject). V sporočilo napišete: prosimo, da nam dodelite e-listo z imenom "zeljeno-ime-liste@mail.ljudmila.org" ter pripišete svoje podatke: nas email naslov: "nas.email@mail.ljudmila.org" nase upor. ime za dostop do ljudmile: "nase-uporabnisko-ime".

Pomembno!

Prosimo vse, ki pri nas objavljate svoje strani, še posebej pa to velja za tiste domene, iz katerih ni razvidno, da gre za naš strežnik, da na vstopno stran vključite besedilo "strani gosti/powered by Ljudmila" z ustrezno povezavo na našo vstopno stran www.ljudmila.org.

Besedilo "Ljudmila" je še bolje nadomestiti z našim logotipom - pripravili smo bel logotip in črn logotip na prozorni podlagi.

Ljudmila-logotipi (ZIP, 80 KB)

Nekaj logotipov je tudi v mapi na strežniku.

Enako lahko Ljudmilo navedete na primer tudi kot organizacijo, ki je podprla delovanje vaših spletnih strani. Grafično in strukturno umestitev na vaši strani prepuščamo vaši ustvarjalnosti.