Društvo LJUDMILA
Rozmanova ulica 12
1000 Ljubljana
Slovenia
Prostori: osmo/za

Adela: Sintetistična srečanja

μneuron | Sintetistična srečanja

ADELA-dogodki11.png Oblikovanje: Tjaša Cizej

DATUM: Četrtek, 30. maj 2024 | 17.00-20.00
LOKACIJA: osmo/za, Ljubljana

MENTORJA: Staš Vrenko & Gregor Krpič
UDELEŽBA: Vsa mesta na delavnici so zasedena. Prispevek, ki krije del materialnih stroškov izdelave orodja, znaša 20 € in se poravna na mestu. Izdelek ostane v vaši lasti.

Srečanje bo posvečeno spoznavanju z delovanjem umetnih nevronov in nevronskih mrež skozi prizmo analognega računalništva, ki dandanes ponovno postaja aktualno v kontekstu analogne revolucije na področju strojnega učenja.

Izdelali bomo μneuron, ki je obenem nazoren model analogne nevronske mreže in zanimivo orodje za procesiranje zvočnih, logičnih (gates, triggers ipd.) in kontrolnih (CV-) signalov. Instrument μneuron sestavljajo trije analogni nevroni in vmesnik, s katerim lahko uporabnik spreminja njihove vezave (topologije) in ročno vpliva na uglaševanje njihovih uteži.

Instrument sta mentorja srečanj razvila na osnovi enega od pionirskih elektronskih vezij na področju modeliranja bioloških nevronov, t. i. “Harmonovega preliminarnega modela nevrona”, ki izvira iz 60. let prejšnjega stoletja. Računalniške zmogljivosti treh nevronov sicer ne moremo vzporejati z zapletenim delovanjem digitalnih nevronskih mrež, so pa tovrstni fizični modeli izvrstno orodje za poglobljeno spoznavanje z njihovim delovanjem.

Mentorja

Staš Vrenko je umetnik, glasbenik in oblikovalec elektronskih instrumentov. Njegova umetniška praksa združuje različna polja umetnosti s poudarkom na raziskovanju zvoka, elektronskih medijev in izdelovalnih tehnologij. Do sedaj se je predstavil z več samostojnimi projekti ter razstavljal na več mednarodnih festivalih in skupinskih razstavah.

Gregor Krpič se ukvarja z zvočnim raziskovanjem skozi razvoj lastnih senzoričnih elektronskih instrumentov. Več let aktivno sodeluje pri različnih projektih sodobne raziskovalne umetnosti. Na zavodu Kersnikova že vrsto let sodeluje pri razvoju in vodenju delavnic projekta Rampa.

Kolofon

S podporo Ministrstva za kulturo Republike Slovenije in Mestne občine Ljubljana.