Društvo LJUDMILA, Slovenska 54
OSMO nadstropje, Avtotehna

pošta: Rozmanova 12
SI-1000 Ljubljana
Slovenia
e: info@ljudmila.org
t: +386 1 426 9530
f: +386 1 426 9531

pon,tor,čet,pet 9h-14h
vstop prost

Vincent the Painter

Plotter.jpg

AVTOR: Gonzalo Ramírez Restucci (Čile/ Španija)

SODELAVCI: Pije - Dragan Pijetlovic (CH), James Stevens (UK), Patric Kaufman (CH), Urs Gaudenz (CH), Igor Križanovskij (SI)

SVETOVALCI: Bogoslav Kalaš – slikar Posebna zahvala podjetju Snaga d. o. o., ki nam je prijazno dopustilo brskanje po kontejnerjih z malimi hišnimi aparati v Zbirnemu centru na Ljubljanskem barju.

Tiskalniki in risalniki so vedno predstavljali enega najboljših virov za zbiranje elektronskih komponent za vse, ki se ukvarjajo s praksami »naredi sam«. Od istosmernih do koračnih motorjev, opreme in mehanizmov za pripenjanje, LCD zaslonov s točkovno matriko, električnega napajanja, optičnega kodirnika in stikala in nešteto 'nadomestnih' delov, kot so kovinski drogovi in nosilci. Tiskalniki za domačo in poslovno rabo so zelo poceni in za kratkotrajno rabo, zato jih pogosto najdemo odvržene v bližini smetnjakov na robu cestišč. Če zadevo raziščemo še globlje, zlahka najdemo podjetja, ki se želijo znebiti več sto starih tiskalnikov. Presenetljivo veliko je tudi podjetij, ki se želijo znebiti risalnikov. Več kot deset let stare naprave, ki niso v dovolj dobrem stanju, da bi zadovoljile potrebe po tiskanju, zamenjajo z novimi. Zaradi velike količine teh naprav se vsi otepajo njihovega skladiščenja in pravilnega odlaganja. Risalniki so odličen vir za brskanje po sestavnih delih, pri čemer so največkrat najbolj zanimivi veliki in močni motorji in sestavni deli višje kakovosti, ki jih je v risalnikih skoraj trikrat več kot v običajnih tiskalnikih. Zaradi vsega naštetega pa tudi zaradi njihove oblike te naprave omogočajo veliko bolj ambiciozne ideje za ustvarjanje sistemov, ki temeljijo na teh 'stvorih'.