Društvo LJUDMILA
Rozmanova ulica 12
1000 Ljubljana
Slovenia
Prostori: osmo/za

Podatek – podoba – zvok

[[category:]] Vizualizacija podatkov, live coding in VJ-anje

Pogovor z Robertom Bobničem, Ido Hiršenfelder in Urško Savič

DATUM: torek, 6. december 2022 | 19.00
PRIZORIŠČE: Pritličje, Mestni trg 2, Ljubljana

Ppp fb.png

Približno šest desetletij po tem, ko so se pojavila prva umetniška dela, ki bi jih lahko uvrstili v polje novomedijskih umetnosti, in McLuhanovemu memu "medij je sporočilo", se odnos med družbo in mediji ni bistveno spremenil – še vedno jim predvsem sledimo, kljub pojavu bolj demokratičnih načinov sporočanja, ki dajejo vtis, da medijske vsebine danes sooblikujemo.

Velika tehnološka podjetja, t. i. big tech, v veliki meri samo perpetuirajo paradigmo medijev 20. stoletja, ki vsebine na hierarhičen način servirajo potrošniku, le da se pri tem početju danes zanašajo na algoritme. Podjetjem, ki v veliki meri obvladujejo naše življenje na spletu, ni v interesu, da bi podpirala principe odprtih tehnologij, skupnostnega delovanja in proste izmenjave. Na kakšen način pa se v to razmerje vpletajo sodobne umetniške prakse, ki si prisvajajo tehnologijo, prevprašujejo medij sam ali izzivajo premislek o ustroju digitalne družbe z raziskovanjem drugačnih pristopov?

Z gosti bomo pretresli prakse, s katerimi se pogosto srečujemo v sodobni umetniški produkciji, a so redko podvržene umetniško-teoretskemu premisleku ali procesu zgodovinjenja. V sodelovanju z revijo Razpotja smo pripravili poseben sklop, Digitalni obrok, v katerem se pisci ukvarjajo s tremi primeri novomedijskih umetniških praks: Robert Bobnič je pisal o zgodovini vizualizacije podatkov in njeni aplikaciji v umetnosti, Ida Hiršenfelder o praksi live codinga s poudarkom na živo kodirani glasbi, Urška Savič pa je razmišljala o VJ-anju. Na dogodku bodo v pogovoru s Katjo Pahor, producentko pri društvu Ljudmila in urednico Razpotij, predstavili svoje razmisleke.

Robert Bobnič je raziskovalec na Centru za proučevanje kulture in religije ter doktorski študent medijskih študij na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani. V doktorski disertaciji se ukvarja s proučevanjem algoritmov in avtomatizacije na področju kulturne potrošnje. V preteklosti je med drugim deloval kot urednik pri založbi V. B. Z. (2018–2020), urednik kulturne redakcije na Radiu Študent (2013–2016) in glavni urednik časopisa Tribuna (2011–2012) ter bil član uredništva ŠUM-a, revije za sodobno umetniško kritiko in teorijo (2018–2019).

Ida Hiršenfelder je zvočna umetnica in arhivistka. Nastopa pod slišnoglasnim imenom beepblip. Komponira potopitvene psihogeografske zvočne krajine z uporabo analogne elektronike, naredi-sama modularnih sintetizatorjev zvoka, terenskih posnetkov in računalniške manipulacije. Njena samostojna albuma Noise for Strings, Vol. 1 (2019) in Noise for Strings, Vol. 2 (2020) sta izšla pri založbi Kamizdat. Trenutno študira sonologijo na Kraljevem konservatoriju v Haagu.

Urška Savič je fotografinja, kritičarka in novinarka na področju kulture ter ustvarjalka radijskih oddaj. Diplomirala je leta 2014 na praškem FAMU, kjer se je ukvarjala s tematikami kolaža in fotomontaže, magistrirala pa na ljubljanskem ALUO (2020), kjer se je na Oddelku za kiparstvo osredotočala na prekomerno dokumentacijo in arhivarsko prakso v sodobni umetnosti. Med letoma 2015 in 2019 je bila del kolektiva Modri kot v Avtonomni tovarni Rog v Ljubljani. Od leta 2017 dalje je sodelavka RKHV na Radiu Študent, kjer je z letom 2019 pričela voditi odprto radijsko umetniško-teoretsko raziskovalno platformo R A D A R. V raziskovalnem delu se trenutno ukvarja s konceptom arhiva, obsesivnega kopičenja in izvori sodobne obdelave podatkov.

Naslovka: knnz (Neža Knez)

Produkcija: Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost in Društvo humanistov Goriške. Dogodek organiziramo s podpoto Mestne občine Ljubljana.

MOL logo.svg[[category:]]