Društvo LJUDMILA, Slovenska 54
OSMO nadstropje, Avtotehna

pošta: Rozmanova 12
SI-1000 Ljubljana
Slovenia
e: info@ljudmila.org
t: +386 1 426 9530
f: +386 1 426 9531

pon,tor,čet,pet 9h-14h
vstop prost

O Kulturnik.si

Namen

Izboljšanje kakovosti in dostopnosti podatkov o kulturnem dogajanju v širši regiji (Sloveniji).


Cilji

 • razvoj in propagiranje standardov za izmenjavo podatkov (M3CRDF)
 • spletno mesto (kot open-source agregator)
 • pridobivanje harmonizirane totalne baze dogodkov
 • pridobivanje uporabnikov konzumentov kulture
 • pridobivanje uporabnikov producentov kulture

Prednosti

Shema interakcije

Za uporabnike

 • kaj se dogaja? kje? kdaj?
 • prizorišča
 • obveščanje (SMS, mailing liste)
 • social network elementi
 • Web 2.0 elementi

Za založnike

 • avtomatska distribucija podatkov
 • podatki o obnašanju uporabnikov
 • vmesniki do podatkov (XML/RDF/iCal)

Dokumentacija

 1. M3CRDF - zapisi in standardi za izmenjavo podatkov
 2. Pogosta vprašanja
 3. Dogovor / Izjava o lastništvu/rabi podatkov (predlog)
 4. Dodajte povezavo na Kulturnik na vaše spletno mesto

V zadnjem času je moč opaziti nov Internetni fenomen: bloganje. Nekateri temu fenomenu pripisujejo vse mogoče revolucionarne lastnosti, vendar gre pravprav samo za vrh ledene gore; Blogi so namreč prva uspešna uporaba tehnologije imenovane semantični splet.

Semantični splet naj bi poenostavil izmenjavo podatkov prek Interneta. Običajni splet, ki je v najširši uporabi danes, je prilagojen predvsem ljudem, ki ga gledajo preko spletnega brskalnika; tehnologije semantičnega spleta splet razširijo z možnostjo enostavne strojne obdelave podatkov - s tem uporabniki pridobijo nove možnosti, ne da bi izugubili katero od starih, saj je semantični splet popolnoma združljiv z običajnim spletom. Semantični splet omogoča izvedbo porazdeljenih podatkovnih zbirk in kakovostnejšo izmenjavo podatkov brez človeških intervencij.

Portal kulturnik.si uporablja tehnologijo semantičnega spleta za potrebe slovenske kulturne sfere. Z uporabno semantičnih spletnih tehnologij je moč izdelati bistveno kakovostnejši portal, kot je to možno sedaj, brez dodatnih investicij v ročno delo (prepisovanje, pošiljanje mailov...)

Pri portalu tega tipa je bistven element vsebina. Med najbolj zanimive in obstoječe vsebine zagotovo sodi urnik dogodkov. Na področju kulture namreč obstaja vrsta producentov, prizorišč in organizacij, od katerih ima skoraj vsaka nekakšen koledar / plan dogodkov.

Glavna motivacija je uporaba naprednih spletnih tehnologij v prid uporabnikom. Ko so podatki enkrat vnešeni v računalnik jih ni potrebno več ročno prepisovati (copy/paste), saj to le upočasni proces in uvede napake.

Problem z obstoječimi portali je tudi ta, da morajo založniki podatkov te podatke eksplicitno pošiljati zainteresiranim strankam - to pomeni dodatno obremenitev za založnike podatkov.

Zanimivo je dejstvo, da samih tehnoloških ovir pravzapravi ni; v veliki meri gre za proces usklajevanja med zainteresiranimi stranmi. Semantični splet omogoča, da vsak lastnik spletnega naslova URL (torej tudi mreža M3C) lahko razširi podatkovno strukturo z dodatnimi elementi, ki jih obstoječi standardi še ne definirajo.

poglejte tudi

John Breslin: “Web 2.0 … The Machine is Us/ing Us”, video o Web 2.0