Društvo LJUDMILA
Rozmanova ulica 12
1000 Ljubljana
Slovenia
Prostori: osmo/za

Bube

BUBE je ime gledališke skupine, ki ustvarja predstave v Kulturno umetniškem društvu France Prešeren v Ljubljani.

Skupina se je oblikovala leta 1995, ko je Kim Komljanec želela svojo zbirko pesmi predstaviti na nov in drugačen način. Tako je nastala prva gledališka predstava, ki je dobila enak naslov kot knjiga: KJE JE MOJ GOZD? To je bila romantična kombinacija plesa in nežne najstniške poezije.

V obdobju, ki je sledilo, se je skupina odločila, da bo svojo publiko nasmejala. Še vedno začudeni nad vsakdanjim a hkrati presenetljivim življenjem, so člani in članice skupine BUBE oblikovali predstavo TURBILATOR (1997). Vključevala je živo glasbo (kontrabas in tolkala) in več besedila. Tokrat je bil na oder postavljen tudi moški element – v podobi hladilnika. Predstava se je ponorčevala iz vsakdanjih situacij v sodobni urbani družbi. Leta 1999 so BUBE ustvarile novo plesno gledališko predstavo z naslovom PRUČKO, PROSIM! in tokrat na oder postavile resničnega moškega. Komično predstavo je avtorica besedila in režiserka Kim Komljanec žanrsko označila kot plesno gledališko pripovedko. Ta žanr sicer prej ni obstajal, a spremembe so gibalo napredka.

V juniju 2000 so BUBE presenetile publiko z realistično gledališko predstavo ZAŽGI!, ki je nastala po prirejenem dramskem besedilu L. Wilsona. To ambientalno in komorno predstavo so odlikovale mikrorežija Kim Komljanec in natančno izdelane podrobnosti igralske ekipe.

V maju 2001 je skupina BUBE ustvarila kabaretno predstavo CABUBARET - MISS SLOVENIJE IMA KRATKE NOGE, po besedilu in v režiji Kim Komljanec. Predstavo, ki gledalce popelje skozi um in dušo sodobne ženske, obremenjene z zahtevami in pričakovanji modernega sveta, je strokovna žirija Linhartovega srečanja gledaliških vizij v Novi Gorici nagradila kot najboljšo predstavo v celoti. S to predstavo je skupina BUBE gostovala v tujini in po Sloveniji ter bila uvrščena na Teden slovenske drame v Kranju. Kim Komljanec je bila kot avtorica besedila nominirana za nagrado Slavka Gruma.

Maja 2002 je premiero doživela predstava CABUBARET II: DOBRE, UMAZANE, ZLE. Besedilo, ki obravnava različne ženske poglede na odnos med spoloma, je spet delo Kim Komljanec. Tudi ta predstava je prejela nagrado za najboljšo gledališko vizijo na republiškem Linhartovem srečanju v Ljubljani.

V maju 2003 je skupina BUBE publiko presenetila z novo predstavo, tokrat cabaret v pravem pomenu besede, saj predstava TRI DEBELE RITI neposredno in s prefinjenimi metaforami kritizira družbeno-politično situacijo v Sloveniji. Cabaret TRI DEBELE RITI vsebuje ples, glasbo in petje ter neposredni stik s publiko, ki se v dvorani vedno zvija od smeha.

Junija 2004 so se BUBE podale na zunanja prizorišča z dvoriščno predstavo SLOVENSKE KOBILE. V njej glavna junakinja odkrije, da princev na belih konjih sicer ni, da pa imamo v Sloveniji zelo lepe konje in kobile iz Lipice. Vse je seveda spet zavito v cinični besedni in prisrčni scenografski humor.

Na domači oder KUD-a France Prešeren in na vse odre, na katerih gostuje, skupina BUBE prinaša svežo in mlado gledališko energijo, publiko nasmeje in ji obenem da misliti.


KUD France Prešeren, Karunova 14, SI-1000 Ljubljana, Slovenija
Kontaktna oseba: Kim Komljanec
tel.: 01 283 22 88 ali 031 507 615 fax.: 01 283 11 28
kim@kud-fp.si