Društvo LJUDMILA
Rozmanova ulica 12
1000 Ljubljana
Slovenia
Prostori: osmo/za

Blaž Pavlica: Zvočno popotovanje

Zvocno popotovanje - landscape banner 1.png

Interaktivna instalacija za otroke

O projektu

Zvočno popotovanje je pustolovščina, ki otroke vabi na raziskovanje okolij, kot so kmetija, tovarna, gozd in džungla. V zvočna okolja se lahko potopijo tako, da preko zaslona na dotik premikajo zvoke v navideznem prostoru in v živo prisluhnejo spremembam na 16 zvočnikih, ki prepredajo kupolo za potopitveni zvok. Preko bolj intuitivnega grafičnega prikaza, ki ponazarja zvočno sliko, se otroci tako spoznavajo z abstraktnim konceptom zvoka v prostoru ter se na igriv način učijo aktivnega poslušanja.

Kupola za potopitveni zvok je projekt Blaža Pavlice, ki ga je od leta 2020 razvijal in vsako leto nadgradil na PIFcampu, leta 2022 pa še v okviru rezidence v koprskem zvočnem studiu HEKA. Projekt je nastal iz želje po ustvarjanju s potopitvenim zvokom, obenem pa je zastavljen tudi kot eksperiment, kako ustvariti tako okolje z omejenimi sredstvi – ob pričetku projekta v Sloveniji ta možnost namreč še ni bila na voljo. Najnovejša verzija projekta je sestavljena iz lahke geodezične kupole (ki jo je oblikoval Staš Vrenko), 16 zvočnikov in računalnika.

O avtorju

Blaž Pavlica (1991) je avdio-vizualni umetnik, avdio inženir, DJ in programer. Z Jašo Bužinelom na Radiu Študent vodi oddajo o klubski in elektronski glasbi Partijska linija in organizira serijo klubskih dogodkov Cosmic sex. Nastopal je z avdio-vizualnim kolektivom Ansambel PRSA, sprva z generativnimi melodijami in zvokom, kasneje prešel na tehniko video povratne zanke, na koncu pa na generativno geometrijo in 3D rendering. V sodelovanju z Ljudmilo je zasnoval delavnice hekanja in kodiranja za mlade, junija 2023 pa je v okviru projekta B-Air v MSUM predstavil instalacijo Zvočno popotovanje v kupoli za potopitveni zvok, ki jo je več let razvijal v okviru PIFcampa. V zadnjih letih je zabeležil številne live coding nastope doma in v tujini, pri katerih je kodiral v okoljih Hydra in SuperCollider – mdr. je nastopil na mednarodni konferenci ICLC 2023 v Utrechtu (NL), dogodku On-the-Fly v ZKM Karlsruhe (DE) ter na festivalih PIKSEL (Bergen, NO) in Adela (Ljubljana, SI).

Pretekle predstavitve

> 17. in 18. junij 2023, MSUM, Ljubljana v okviru festivala B-AIR: Global SpecifiCity (Ljubljana, 15.–18. 6. 2023).

> 9. in 10. maj 2023, Hupa Brajdič, podhod Ajdovščina, Ljubljana v okviru dogodka RADART#14: SONOR(N)OST.

Galerija

352231662 152218731182918 853595208876488388 n.jpg Kupola1.jpeg Kupola4.jpeg

Kolofon

Avtor: Blaž Pavlica

Vizualna podoba: Jure Anžiček

Izdelava kupole: Staš Vrenko
Tehnična podpora: Luka Frelih
Produkcija: Društvo Ljudmila, Laboratorij za znanost in umetnost (zanj Katja Pahor) in 3. program Radia Slovenija, program ARS
Koprodukcija: HEKA (KID PiNA)
Zahvala: Radio Študent

Zvočno popotovanje je nastalo v okviru mednarodnega projekta B-AIR, ki ga sofinancira program EU Ustvarjalna Evropa. Program Društva Ljudmila sofinancira Oddelek za kulturo Mestne občine Ljubljana.

B-AIR LOGO COMPOSITION v1 (800 × 50 px) (1).jpg